Fiatal filmeseknek, újságíróknak, filmkritikusoknak hirdet pályázatot a TIFF

Fiatal filmeseknek, újságíróknak, filmkritikusoknak hirdet pályázatot a TIFF
Idén is meghirdeti fiatal romániai filmeseknek, újságíróknak és filmkritikusoknak szóló pályázatát a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF): a Románia egyik legelismertebb filmkritikusának emlékére 2012-ben létrehozott 2500 euróval járó Alex. Leo Șerban-ösztöndíjra május elsejéig nevezhetnek az érdeklődők – olvasható a TIFF közleményében.

Mint írják, a nyolcadik alkalommal meghirdetett Alex. Leo Șerban-ösztöndíjra legfeljebb 35 éves, első vagy második játékfilmjüknél tartó rendezők, forgatókönyvírók, valamint újságírók és filmkritikusok jelentkezhetnek egész estés játék- vagy dokumentumfilmtervvel és filmmel kapcsolatos könyv-, folyóirat-, weboldal-, vlog-, blog-, illetve műsortervekkel. A jelentkezők önéletrajzzal, motivációs levéllel, valamint projektleírással ellátott pályázataikat a tiff.ro weboldalon található formanyomtatvány kitöltésével nyújthatják be május elsejéig.

Az ösztöndíj nyertesét a június 17. és 26. között megrendezett 21. TIFF záróünnepségén díjazzák, a későbbiekben pedig a fesztivál az általa működtetett programok révén segíti a győztes projektjének fejlesztését. A közlemény kiemeli: tavaly az Alex. Leo Șerban-ösztöndíjat Cristian Pascariu nyerte el A Flower is Not a Flower nevet viselő egész estés film-, valamint novellatervének fejlesztésére, továbbá 500 euró értékű különdíjat kapott a Films in Frame nyomtatott filmes folyóirat projektje.

Mint írják, az előző évekhez hasonlóan a Conceptual Lab és a TIFF idén is 1000 eurós különdíjjal jutalmaz egy 35 év alatti román színészt, aki 2021-ben bemutatott rövid- vagy nagyjátékfilmben nyújtott kiemelkedő teljesítményt. Az idei jelöltek listáját később hozzák nyilvánosságra a szervezők. Az elismerést tavaly Ioana Bugarin színésznő kapta a Mia bosszúja (Mia își ratează răzbunarea, r. Bogdan Theodor Olteanu), valamint az Ottó, a barbár (Otto Barbarul, r. Ruxandra Ghițescu) című filmekben nyújtott alakításáért.

További információk és a jelentkezés részletei a tiff.ro weboldalon böngészhetők.