Felvonulással nyitott a kolozsvári könyvfesztivál

Felvonulással nyitott a kolozsvári könyvfesztivál
Kolozsvár olvas szlogennel nyitották meg tegnap délben az 5. Transilvania Nemzetközi Könyvfesztivált. A rendezvény megnyitója a Felvonulás az olvasásért eseménnyel kezdődött, a Babes–Bolyai Egyetem főépületénél álló Erdélyi iskola szoborcsoportnál gyülekeztek az olvasni szeretők, többen, a szervezők felhívásának eleget téve, kedvenc könyveikkül a kezükben vonultak a Főtérig. Az eseményen számos iskolás is részt vett, kedvenc olvasmányaikat, Tolkien, Jules Verne vagy Harry Potter köteteket szorongatva, míg az idősebb érdeklődők román művekkel érkeztek az eseményre, ők többek között Mircea Eliade, Ion Barbu vagy Marcel Mureşeanu könyveket hoztak magukkal. Egyes olvasni szerető gyerekek még saját táblákat is készítettek a felvonulásra, ezeken hirdetve, hogy szeretnek olvasni, bemutatva néhány okot, miért is jó a könyvek lapozása.

Mielőtt az érdeklődők elindultak volna a szoborcsoporttól a Főtér irányába, a könyvkedvelőket Vasile George Dâncu fesztiváligazgató, Dinu Flămând, Ion Mureşan és Irina Petraş szerzők köszöntötték.

Vasile George Dâncu a megnyitón olvasásra bíztatta a jelenlévő iskolásokat, arra kérve őket: ne csak az iskolában feladott kötelező olvasmányokat olvassák el, hanem bátran válogassanak ők is a könyvek között, keressenek maguknak kedvükre való szerzőket, köteteket.

A fesztiváligazgató a felvonulás előtt négy kisgyereket arra kért, hogy olvassanak fel egy-egy rövidebb részletet az általuk hozott könyvekből. A felolvasók közül ketten már-már rongyossá olvasott kötetet hoztak magukkal, buzgón mondták el, ki írta a kedvenc alkotásukat és mi a címe, majd szinte kívülről mondtak fel egy rövid bekezdést azokból.

A résztvevők az Egyetem utcán át a Főtérig vonultak, ahol Vasile George Dâncu hivatalosan is megnyitotta a könyvfesztivált. A rendezvényen közreműködtek a Sigismund Toduţă Zenelíceum diákjai.

Az október 8-ig tartó Transilvania Nemzetközi Könyvfesztivál részletes programja elérhető a www.transilvaniabook.ro weboldalon, illetve a rendezvény Facebook oldalán.

(Fotó: Rohonyi D. Iván)

Programváltozás történt a Kriterion Könyvkiadó által szervezett könyvbemutatók esetében, a szervezők által a szerkesztőségünkhöz eljuttatott tegnapi közleménye szerint a Kriterion kétnyelvű kiadványaival (Plugor Sándor–Szilágyi Domokos: Öregek könyve * Cartea bătrânilor, Markovits Rodion: Reb Áncsli * Reb Ancili) október 4-én, délután 4 órától ismerkedhetnek meg az érdeklődők, a könyvbemutatón jelen lesz a kiadó igazgatója, H. Szabó Gyula, valamint meghívottai, Mihaela Panainte, Bánfi Géza és Felician Pop.