Felfüggesztették a SRI második emberét

Felfüggesztették a SRI második emberét
Belső vizsgálatot rendelt el a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és felfüggesztette tisztségéből Florian Coldeát, az intézmény első számú igazgatóhelyettesét, miután a megszökött Sebastian Ghiţă üzletember azt állította, szoros barátság fűzte Coldeához. Ghiţă ellen az ügyészség több ügyben is vizsgálódik. Decemberben hatósági felügyelet alatt állt, amikor rejtélyes módon eltűnt. Azóta sem került elő, de többször üzent a médián keresztül, súlyos vádakat fogalmazva meg az igazságszolgáltatás működésével kapcsolatban. Ghiţă a hírszerzés vizsgálatát kiváltó legutóbbi felvételen egyebek mellett azt állította, hogy az ő és Coldea családja többször nyaralt együtt, 2010-ben a Seychelles-szigeteken, két ével később Toscanában. A hírszerzés közleménye szerint a sajtóban Coldeáról megjelent információk alapján Eduard Hellvig, a SRI igazgatója elrendelte egy belső rendkívüli vizsgáló bizottság felállítását, amelynek ellenőriznie kell, hogy Coldea megsértette-e a szakmai szabályokat.

Ghiţă főleg Laura Codruţa Kövesit, a korrupcióellenes vádhatóság főügyészét és Coldeát támadta. Azt állította, hogy mindkettőjükkel baráti viszonyt ápolt, amit az érintettek nem erősítettek meg. Az üzletember azzal vádolta Coldeát és Kövesit, hogy igazságtalan döntések születtek bizonyos büntetőjogi perekben, és illetéktelen befolyásuk a bírákra is kiterjed. A Ghiţă által kiszivárogtatott egyik ilyen felvétel ügyében január elején a legfőbb ügyészség hivatalból vizsgálatot indított. Ezen Băsescut is rögzítette valaki, aki egyebek mellett „maffiaállamnak” nevezte Romániát, és azt állította, hogy rendelkezik olyan személyes hangfelvételekkel, amelyeket a Cotroceni-palotában rögzített Kövesivel és Coldeával folytatott beszélgetések során.

Băsescu 2014 óta sürgeti a hírszerzés hatékonyabb parlamenti ellenőrzését, ugyanis szerinte a SRI túl nagy befolyásra tett szert az igazságszolgáltatásban és a közéletben, ami visszaélésekre adhat lehetőséget. A korrupcióellenes ügyészség tevékenységét az elmúlt években a hírszerzés is segítette a hatályos törvények szerint. Az ügyészségnek a nemzetközileg is elismert eredményeihez a két intézmény, ezen belül pedig Kövesi és Coldea kiváló együttműködése is nagymértékben hozzájárult.