Felelősséget vállal a kormány intézkedéscsomagjukért

Felelősséget vállal a kormány  intézkedéscsomagjukért
Az RMDSZ csak azt követően dönt egy esetleges bizalmatlansági indítványról, hogy áttanulmányozta a költségvetési deficitcsökkentő intézkedésekről szóló tervezet szövegét, amelyért felelősséget készül vállalni a kormány a parlament előtt – nyilatkozta ma Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei képviselője, a szövetség frakcióvezetője (képünkön).
Marcel Ciolacu miniszterelnök bejelentette: a kormány szeptember végéig felelősséget vállal a parlamentben a pénzügyi intézkedéscsomagról. Hangsúlyozta, nem lesznek megszorítások, sőt, a fizetések emelkedni fognak. Ezt a kormányfő kedden nyilatkozta újságíróknak, az Otopeniben működő Philip Morris dohánygyár meglátogatását követően.Csoma Botond szerint különböző források alapján több változata is közszájon forog a készülő intézkedéscsomagnak, és a szövetség nem kíván ezek alapján állást foglalni.

„Amikor kézhez kapjuk a végleges szöveget, amelyről a kormány kijelenti, hogy ez az a dokumentum, amelyért felelősséget akar vállalni, akkor elolvassuk, kielemezzük, majd meghozzuk a döntést” – nyomatékosította az RMDSZ szóvivője.

A Jobboldal Ereje párt 16 parlamenti képviselője bizalmatlansági indítványt nyújt be a Ciolacu-kormány ellen – közölte hétfőn Ludovic Orban pártelnök.Az ellenzéki alakulat országos tanácsa hétfői ülésén szabta meg törvényhozási prioritásait, és fogalmazta meg álláspontját a kormánynak arról a szándékáról, hogy parlamenti felelősségvállalással fogadtassa el a deficitcsökkentő intézkedésekról szóló tervezetét.

Az ellenzéki alakulat elnöke szerint a kormány „improvizációs politikát” folytat, amely nélkülöz „minden elképzelést és tervet”, tönkreteszi a gazdaságot és súlyos társadalmi problémákat idéz elő.  Hozzátette, a pártja által benyújtott bizalmatlansági indítvány lehetőséget nyújt majd a Szociáldemokrata Párt politikájával elégedetlen liberális politikusoknak, hogy ennek megszavazásával kifejezzék a nemtetszésüket.

Orban pártja törvényhozási prioritásai között említette, hogy „minden alkotmányos és törvényes eszközzel igyekeznek eltöröltetni a 16-os kormányrendelettel bevezetett intézkedéseket, többek között a borravaló és a részmunkaidő megadóztatását. Ezek ugyanis szerinte többet ártottak a román gazdaságnak, mint amennyit használtak.

Marcel Boloş pénzügyminiszter kedden szintén közölte, hogy a kabinet szeptemberben szándékozik felelősséget vállalni a parlament előtt a deficitcsökkentő intézkedésekről szóló törvénycsomag-tervezetért, a pontos dátumról azonban a koalícióban egyeztetnek. Boloş szerint augusztus végén az államháztartási hiány 43 milliárd lejre rúgott, ami a GDP 2,66 százalékát jelenti.

Rámutatott: az Európai Bizottság képviselőivel folytatott megbeszéléseken a tervezett intézkedések költségvetési hatását vizsgálják. Reményét fejezte ki, hogy ezek a technikai egyeztetések mihamarabb és kedvező eredménnyel lezárulnak, s Románia tartani tudja magát a megszabott deficitszinthez.

Nicolae Ciuca, a Nemzeti Liberális Párt elnöke kijelentette: támogatják a kormány felelősségvállalását a szóban forgó intézkedéscsomagért, hangsúlyozva, hogy szankciókkal kell számolniuk azoknak a liberális párti honatyáknak, akik ezt nem tartják tiszteletben.

(Fotó: Csoma Botond Facebook-oldala)