Fél órán belül két földrengés is volt Olténiában

Fél órán belül két földrengés is volt Olténiában
A Richter-skála szerinti 5,2-es erősségű földrengés volt hétfő délután Olténiában, Gorj megyében - közölte az országos földfizikai intézet (INCDFP). A földmozgás 16 óra 58 perckor következett be 15 kilométeres mélységben, epicentruma Nagyszebentől 102, Krajovától 107, Piteşti-től 137 kilométerre volt. Fél órával később,17 óra 21 perckor újabb, a Richter-skála szerinti 3-as erősségű földrengést mértek ugyancsak Gorj megyében. Ez a földmozgás 15 kilométeres mélységben következett be, epicentruma Nagyszebentől 109, Krajovától 111, Piteşti-től 146 kilométerre volt.

A katasztrófavédelmi hivatal (DSU) szerint semmilyen hívás nem érkezett a 112-es segélyhívószámon keresztül, a hétfői Gorj megyei földrengést követően nem jelentettek anyagi károkat vagy áldozatokat.  A DSU szerint földrengés előtt a RO-ALERT rendszer nem tud figyelmeztető értesítést küldeni, súlyos következmények esetén viszont a lakosságot tájékoztatják a szükséges védelmi intézkedésekre.

Az olténiai földmozgások nincsenek összefüggésben a törökországi földrengésekkel, ezek az olaszországi és a környező területek tektonikus rendszereihez kapcsolódhatnak" - mondta Mihai Diaconescu, az INFP szeizmológusa az Antena 3-nak.