Extrém freeride terepsí- és snowboardverseny: Oslea hike&ride 2022

Verőfényes napütésben zajlott a selejtező és a verseny

Extrém freeride terepsí- és snowboardverseny: Oslea hike&ride 2022
Oslea hike&ride néven február 18–19-én a Petrozsény és a Retyezát Nemzeti Park közelében található Vulkán-hegységben több kategóriában nemzetközi és terepsí- és snowboard versenyt rendeztek – ez az ország egyetlen ilyen megmérettetése. A tizenegyedik kiadásánál tartó rendezvényen 300 helyet a kezdő sízőknek és snowboardosoknak, 60-at pedig a profiknak hirdettek meg. A pénteki selejtezőt – amelyen jelen voltunk – szombaton az 1946 méter magas Oslea-gerincről indított verseny követte.

Csütörtökön este a Petrozsényi Unitárius Egyházközség lelkészének, Márton Editnek köszönhetően egy kiváló helyen, a felekezet lupényi vendégházában szálltunk meg, viszonylag közel az immár tizenegyedik kiadásánál tartó nemzetközi sí- és snowboardverseny helyszínéhez.

A versenyzőknek a Buta-szorosban található komplexum főépületének vendéglőjében kialakított recepción csütörtökön 23 óráig kellett átvenniük a részvételi csomagot, s meg kellett bizonyosodniuk arról, hogy rendelkeznek a megfelelő felszereléssel: hólapát, lavina jeladók, gerincvédő, bukósisak, lavinaszonda. A kiváló hangulat már csütörtökön este megnyilvánult: régi barátok és versenyzők találkoztak, de új kapcsolatok is létesültek, a társas beszélgetések pedig – értelemszerűen – szinte kizárólag a sízésre, a snowboardozásra, a selejtező és a verseny helyszínére korlátozódtak. Az ország valamennyi vidékéről érkező versenyzők és segítőik, valamint a néhány újságíró kellemesen töltötte az időt, felkészülve a pénteki megmérettetésre és az esemény követésére.

Sebes lesíklás (A szerző felvételei)A pénteki selejtező előtt megállapíthattuk: a résztvevők fegyelmezetten, másokat nem akadályozva parkoltak az út egyik oldalán, a szervezők pedig szigorúan betartották az autók számára vonatkozó szabályokat, ezért az esemény helyszínén nem volt forgalmi dugó, dudálás, idegeskedés.

A selejtező pályáját jól előkészítették, a szervezők több ponton rádióadón jelentették, amikor elhaladtak a versenyzők. A résztvevők karjára illesztett, jeladóval ellátott és befóliázott sorszámnak köszönhetően indulásnál és érkezésnél számítógépes rendszer segítségével mérték a pontos időt, így emberi tévedés nem következhetett be.

Szombaton a résztvevőknek az 1200 méteren található kiindulóponttól az 1946 méter magas Oslea-gerincre kellett felcipelniük a teljes sí- vagy snowboard-felszerelést, majd egyéni indításos versenyben, a csúcs közeléből leereszkedve trükköket, mutatványokat végrehajtva próbálták elkápráztatni a pálya szélén helyet foglaló zsűrit. Dolgukat a meredek hegyoldalból kiálló sziklák nehezítették.

Az eredményhirdetésre szombaton este került sor, sok résztvevő viszont még vasárnap is a környéken maradt sízni vagy snowboardozni.

– Sajnos nagyon kevés hölgy nevezett be, így a hölgyek esetében teljesen kimaradt a selejtező, egyből versenyeztünk. Először veszek részt, ehhez képest nem is rossz a negyedik helyezés – nyilatkozta lapunknak egy bolgár hölgy.

*** Fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg. ***