Európai önkéntes túravezető-képzést szervezhet az Erdélyi Kárpát-Egyesület

Európai önkéntes túravezető-képzést szervezhet az Erdélyi Kárpát-Egyesület
Az 1891-ben alapított erdélyi természetjáró és honismereti civil szervezet mai sajtóközleménye szerint elfogadta az Európai Gyalogtúra Szövetség (European Ramblers' Association - ERA) az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) önkéntes túravezető-képzésének tananyagát, tantervét, így a 90 órás képzésen résztvevő és sikeresen vizsgázó EKE-tagok ERA szintű oklevelet és túravezető igazolványt kapnak. Az erre vonatkozó szerződést a napokban írta alá az ERA és az EKE elnöksége.

A dokumentum szerint a mintegy 1550 tagot számláló, Erdély legnagyobb turistaegyesülete 125 éves hagyomány elevenített fel, amikor tavaly újraindította az önkéntes túravezető-képző tanfolyamát.

„A gyakorlati és elméleti vizsgával végződő tanfolyam tananyagában szerepel az elsősegély-nyújtás, a gyalogtúrák szervezése és vezetése, térképészet, modern technológiák, meteorológia, Erdély hegyeinek és természetvédelmi területeinek megismerése, a kulturális örökség, Erdély állatvilága, növényvilága, honismeret, kommunikáció és vezetőképzés, idegenforgalom, magashegyi túrázás, kalandoktatás, jogi kérdések stb. A képzést az EKE akkreditált és meghívott oktatói tartják, a teljes tananyag pedig az EKE KISOKOS sorozatban jelent meg, illetve jelenik meg” – olvasható a közleményben.

Tudatják: az okleveles önkéntes túravezetők ellenszolgáltatás nélkül vezethetnek túrákat Európa hegyein, ideértve az ERA által kialakított 11 Európai Hosszútávú Vándorutat (E1–E11) vagy a magyarországi turistautakat is.

„A hazai törvények nem rendelkeznek az önkéntes túravezetőkről, csak a mesterség szintjén űzött hegyivezetőkről, így egyelőre itthon az igazolvány csak az EKE saját túráira, illetve a Vándortáborára vonatkozik” – olvasható a sajtóközleményben.

(Fotó: Kiss Olivér)