Erdélyi Könyvfaló: játékkal az olvasás népszerűsítéséért

Nemcsak versennyel lehet motiválni a gyermekeket

Erdélyi Könyvfaló: játékkal az olvasás népszerűsítéséért
Az elmúlt év sikerein és a visszajelzéseken fellelkesülve idén is megszervezik az Erdélyi Könyvfaló Olvasójátékot. A Koinónia Kiadó, az Ábel Kiadó, a Cimbora – Kíváncsi diákok lapja, valamint a Láthatatlan Kollégium munkatársai mellett a szervezőcsapat idén kiegészül a Talentum Református Iskolával.

A kéréseknek engedve a korhatárt illetően is változtatás történt, hiszen ebben az évben már a másodikosok is részt vehetnek a játékban. A szervezők idén is hangsúlyozták, hogy nem történik rangsorolás, így nem versenyre hívják a diákokat, hanem játékra. Szilágyi D. Szabolcs a Koinónia Kiadó igazgatója úgy fogalmazott, hogy reményeik szerint az olvasójáték hozzájárul egy hosszabb folyamat elindításához, amelynek segítségével a kortárs alkotásokat népszerűsíthetik a diákok körében.  

A játék márciustól májusig tart és a háromfős csapatok regisztrációjával kezdődik, erre március 10. és április 3. között van lehetőség. Ezt követően a játékosok megkapják a korosztályuknak és a választott könyvnek megfelelő feladatlapot, amelynek leadási határideje április 5-e éjfél. A nagy olvasójátéknak és a könyvek szerzőivel való író-olvasó találkozóknak is a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét ad otthont május 14. és 17. között. A konkrét nap egyelőre még nincs leszögezve, de a szervezők azt ígérik, hogy a programot a távolról érkező diákokra és kísérőikre való tekintettel fogják alakítani, hiszen tavaly is sikerült Kolozsváron kívüli diákokat is megszólítani az eseménnyel.

A szerzőkkel való találkozás lehetősége meghatározó élmény a diákok számára, hiszen az olvasottakat megvitathatják az íróval, kérdéseket fogalmazhatnak meg és élőben láthatják kedvenc karaktereik megalkotóját. „Olyan diákok is voltak tavaly, akik követelték a szerzőtől a mű folytatását.” – tette hozzá Szikszai Ildikó,  az Ábel Kiadó igazgatója.

Idén kilenc könyvet válogattak be a játékba, korosztályonként kettőt a másodikosok kivételével, nekik ugyanis egy könyv áll rendelkezésükre: Sikó-Barabási Eszter Meseotthon című műve. A harmadik és negyedik osztályosok már két kiadvány közül választhatnak: Molnár Krisztina Rita Kréta- rajz és Zágoni Balázs A gömb. Az ötödik és hatodik osztályos diákoknak két Dóka Péter kötet között kell dönteniük: a Lila királylány és a Fekete eső. Zágoni Balázs Odaát és Bódis Kriszta Carlo Párizsban című könyvei állnak a hetedik és nyolcadikosok rendelkezésére, a középiskolások pedig Tompa Andrea A hóhér háza és Vida Gábor Egy dadogás története közül választhatnak.

A szervezők hangsúlyozták: a feladatlapok úgy lesznek összeállítva, hogy a megoldásukhoz nem szükséges a diákoknak a teljes könyvet elolvasni. Az olvasmányokat befejezni és átgondolni ráér a Könyvhéten tartott olvasójátékig.

A tavalyi eseményről Jakab Villő Hanga a Cimbora munkatársa és a Láthatatlan Kollégium tagja osztotta meg tapasztalatait, kiemelve, hogy közel négyszáz diák és egy igazán színes társaság gyűlt össze a Könyvhéten tartott játékra. Berke Krisztina a Koinónia Kiadó részéről úgy vélte, hogy az önkéntes csapat az olvasójáték szíve-lelke, hiszen a kolozsvári tanárok, tanítók és lelkes egyetemisták komoly szerepet vállalnak a szervezésben és a lebonyolításban egyaránt. Harbula Hajnal a Talentum Református Iskola magyar tanárnője kifejtette: az eseménysorozat egyik célja, hogy a diákok a kötelező klasszikusok mellett kortárs alkotásokkal is megismerkedjenek.

Idén a szervezők és játékosok közötti kommunikáció javítása érdekében létrehozták a játék honlapját – konyfvalo.konyvter.ro –, ahol minden fontos tudnivaló megtalálható a regisztrációval, a játék menetével és a könyvekkel kapcsolatban.

(Borítókép: A sajtótájékoztató résztvevői balról jobbra: Jakab Villő Hanga, Szikszai Ildikó, Harbula Hajnal, Berke Krisztina, és Szilágyi D. Szabolcs. A szerző felvétele)