Embertelen bánásmód a romániai pszichiátriákon, öregotthonokban

Megrázó esetekkel szembesültek az idelátogató uniós szakemberek

Embertelen bánásmód a romániai  pszichiátriákon, öregotthonokban
Lesújtó jelentést tett közzé a romániai pszichiátriai kórházakról és bentlakásos otthonokról az az európai uniós bizottság, amely ezekben az intézményekben alkalmazott kínzásokról, megalázó bánásmódról, embertelen büntetésekről készít felmérést.

Az Európa Tanács alárendeltségében működő testület küldöttsége 2022 szeptemberében járt egy váratlannak szánt látogatáson az országban, ekkor vizsgálta a páciensek és bentlakók életkörülményeit, a velük szembeni bánásmódot. A legsúlyosabb helyzettel a Iaşi megyei Pădureni-Grajduri pszichiátriai kórházában szembesültek, ahol 104 betegnek nem jut külön ágy, osztoznia kell társával a fekvőhelyen. Olyan hálótermekbe zsúfolták össze őket, ahol szinte az egész alapterületet az ágyak foglalták el. Mint írták, egy 24 négyzetméteres szobában 18 betegnek jutott kilenc ágy. A CPT szerint a pszichés problémákkal küzdő betegeket ebben a kórházban úgy zsúfolták össze, akár egy raktárban, ami kimeríti az embertelen és megalázó bánásmód fogalmát.

A kínzást és az embertelen vagy megalázó bánásmódot vagy büntetést megelőzni hivatott európai bizottság (CPT) delegációja tavaly szeptemberben négy romániai pszichiátriai kórházban tett látogatást: a Suceava megyei Bălăceancán, a Botoşani megyei pszichiátrián, a bukaresti Alexandru Obregia kórházban és Iaşi megyében, a Pădureni-Grajduri pszichiátriai kórházában. Az Agerpres hírügynökség által összegzett jelentés szerint a páciensek többnyire pozitívan beszéltek a személyzetről, ennek dacára a küldöttség – az Obregia kórház kivételével – rossz bánásmódot és verbális bántalmazásokat észlelt.

Ököllel ütik, pofozzák, lökdösik az elmebetegeketA botoşani-i pszichiátriai kórház esetében azt írták: a páciensek elmondása szerint a kisegítő személyzet tagjai sok esetben ököllel ütik, pofozzák, lökdösik őket és kiabálnak rájuk, főleg a férfi ápoltak osztályán. Az uniós delegáció szerint a botoşani-i pszichiátriai kórház 1. számú kórtermében a betegekkel szembeni bánásmód összességében „embertelennek és megalázónak” tekinthető.

Hasonló értékelést kapott a Iaşi megyei Pădureni-Grajduri pszichiátriai kórház is, ahol az uniós megbízottak látogatásakor 452 páciens volt elhelyezve mindössze 390 ágyban, miközben az létesítmény valós kapacitása 251 ágyra korlátozódik. A delegáció azt tapasztalta, hogy minden kórterem zsúfolt volt, a beutalási részlegen pedig egy 24 négyzetméteres szobában, kilenc ágyban 18 beteg feküdt.
Több beteg arról számolt be, hogy az ápolók lökdösték, pofozták, ütötték őket kisebb szabálysértések vagy balesetek miatt büntetésként.

A jelentésből kiderül: a nyugtalan betegekkel szemben mind a négy kórházban alkalmazzák az ágyhoz kötözés módszerét. A CPT új szabályzat bevezetését javasolja ennek a módszernek az alkalmazásához, többek között azt, hogy a lekötözés soha ne történjen más páciensek szeme láttára, az érintett mellett folyamatosan legyen egy ápoló, és miután a pántokat eltávolították, a beteggel beszélni kell a történtekről. Hozzáteszik, hogy a többi páciensnek soha nem szabad részt vennie betegtársuk lekötözésében. A CPT kiemeli: a pszichiátriai kórházak kiskorú páciensei esetében meg kell szüntetni a lekötözés gyakorlatát, és olyan szobákat kellene kialakítani számukra, ahol megnyugodhatnak.
Maximum négy beteg legyen egy kórteremben!A Iaşi megyei Pădureni-Grajduri pszichiátriai kórházban a tanulási akadályozottságban szenvedő pácienseket csaknem naponta az ágyhoz vagy egy rögzített tárgyhoz kötözték, például az ebédlőben lévő fűtőtestekhez -– derül ki a jelentésből, amely szerint a páciens lekötözését sok esetben elmulasztották feljegyezni a beteglapra, vagy pedig nem a lekötözés valós időtartamát tüntették fel. A CPT ajánlásai között szerepel a kisegítő személyzet képzése és létszámának növelése, a pszichiátriai kórházak átalakítása oly módon, hogy egy kórteremben maximum négy beteg feküdjön. A delegáció azt is megállapította, hogy az ápoltak szobái személytelenek, a betegeket nem éri megfelelő vizuális inger, és hiányoznak a közös nappalik, ahol az ápoltak társas tevékenységekre gyűlhetnének össze.

Ugyanakkor, mint írják, a pszichiátriai betegeknek nagy szükségük lenne a friss levegőn tartózkodásra, lehetőleg nyugodt, növényekkel körülvett környezetben. Ehhez minden betegnek korlátlan hozzáférést kellene biztosítani, kivéve azokat az időszakokat, amikor a kezelés miatt bent kell lenniük valamely osztályon. Ezzel szemben a vizsgált kórházak egyikében sem élhettek ezzel a jogukkal a pácienseknek.

A jelentés azt is megállapítja, hogy az akut pszichiátriai betegek kezelése gyógyszeralapú volt, hiányosságok vannak a pszichológiai és csoportos tevékenységek, elfoglaltságok terén, és a betegeknek egyéni kezelést kellene kidolgozni.
Betöltetlen állások a pszichiátriai kórházakban

A vizsgált kórházak mindegyikében súlyos a személyzethiány: a botoşani-i pszichiátriai kórházban például az állások 20 százaléka betöltetlen. Ugyanakkor szükség lenne szakképzett személyzetre a csoportos pszichoterápiai kezelésekhez és foglalkozásokhoz – olvasható a dokumentumban, amely arra is figyelmeztet, hogy nagyon körültekintően kellene kiválasztani a kisegítő személyzetet, hogy elejét vegyék az ápoltakkal szembeni durva, agresszív bánásmódnak.

A CPT küldöttsége azt is megállapította, hogy a bukaresti kórház kivételével mindenhol igyekeztek megkerülni a páciens akarata ellenére történő beutalást szabályozó törvényt. Ennek kapcsán azt írják, intézkedéseket kell bevezetni azért, hogy az erre vonatkozó jogszabályokat mindenhol tiszteletben tartsák.

A pszichiátriai kórházakba beutalt személyeknek teljes körű, világos és pontos tájékoztatást kell nyújtani a helyzetükről, beleértve a kórházi kezeléshez való hozzájárulásukhoz vagy annak megtagadásához való jogukat, valamint a hozzájárulás későbbi visszavonásának lehetőségét is - írják.

A jelentés közzététele után a Botoşani megyei sürgősségi kórház ügyvivő menedzsere, Monica Adăscăliţei bejelentette, vizsgálatot indítanak a jelzett jogtiprások miatt.

A 2022-es látogatás megállapításai rávilágítanak arra, hogy sürgős intézkedésekre van szükség annak biztosítása érdekében, hogy a pszichiátriai intézetekben minden személynek megfelelő életkörülményeket és mentális zavarainak megfelelő kezelést biztosítsanak – írta az uniós testület a honlapján közzétett jelentésben. Nyomatékosítják: Ehhez mindenekelőtt a személyzet létszámának növelésére volna szükség a meglátogatott kórházakban.

A CPT javasolja: a lekötözés soha ne történjen más páciensek szeme láttára, az érintett mellett folyamatosan legyen egy ápoló, és miután a pántokat eltávolították, a beteggel beszélni kell a történtekről. Hozzáteszik, hogy a többi páciensnek soha nem szabad részt vennie betegtársuk lekötözésében.