Elvégezték az év első szívátültetését

Elvégezték az év első szívátültetését
Elvégezték az idei év első szívátültetését a marosvásárhelyi szív-érrendszeri és transzplantációs intézetnél (IUBCvT). Országos viszonylatban is ez volt idén az első ilyen beavatkozás.

A IUBCvT szív- és érsebészeti osztályát vezető Horaţiu Suciu orvos elmondta, egy Krassó-Szörény megyei, 54 éves férfi kapott új szívet. A páciens súlyos szívelégtelenségben szenvedett, hozzávetőlegesen két éve volt várólistán.

A beültetett új szerv a bukaresti egyetemi sürgősségi kórházból érkezett, a rohammentő-szolgálat helikopterével szállították Marosvásárhelyre. A szívtranszplantáció mintegy négy órán át tartott és sikerrel végződött - mondta a beavatkozást vezető Horaţiu Suciu.

A szakember hozzátette, az volt idén az első szívátültetés Marosvásárhelyen, de bíznak benne, hogy sokat el tudnak még végezni, mert hosszú a várólista, a marosvásárhelyi és a bukaresti központban is sokan várnak az életmentő új szervre. Technikai szempontból a IUBCvT-nél már „rutinnak” számít a beavatkozás, tavaly mégis csak három szívátültetést tudtak végezni, elsősorban a donorok csekély száma miatt - magyarázta.