Eltávolították a betonkereszteket az úzvölgyi temetőből

Eltávolították a betonkereszteket  az úzvölgyi temetőből
“Jó hír! Ebben a pillanatban szállítják el a törvénytelenül felállított betonépítményeket az Úz-völgyi haditemetőből” – tette közé Borbély Csaba Facebook-oldalán.

A Hargita megyei tanács elnöke továbbá leszögezi: “Az örömöm látható, hiszen az erőfeszítéseink nem voltak hiábavalók, és Dormánfalva felismerte, hogy kötelezettségüket teljesíteniük kell, s végrehajtották a jogerős ítéletet.  Nagyon sok fenyegetést kaptam az elmúlt hónapokban, de nem ültünk erre fel, folytattuk a munkát a kollégáimmal együtt. Hittünk és hiszünk az igazságban, tettük a dolgunk. Folytatjuk a munkát!”.

A romániai bíróságok februárban két jogerős ítéletet is hoztak az úzvölgyi katonatemető ügyében. A bákói táblabíróság jogerősen kimondta, hogy el kell távolítani a sírkertben felállított betonkereszteket és emlékművet, a Bákó megyei törvényszék pedig jogerősen törölte Dormánfalva sírkert fölötti tulajdonjogát.

Dormánfalva önkormányzata 2019 márciusában nyilvánította saját közvagyonává a katonatemetőt, és áprilisban önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő, elnéptelenedett Úzvölgye település sírkertjében. Korábban a temetőt a székelyföldi Csíkszentmárton község gondozta, és a magyar közösség magyar katonatemetőként tartotta számon.

Kép: Hargita Megyei Tanács