Először lesz női fellépője az Erdélyi Humorfesztiválnak

Először lesz női fellépője  az Erdélyi Humorfesztiválnak
Rendhagyó módon, a sajtótájékoztatón újságíróknak zöld színű borítékokat és légyütőket adva számoltak be a szervezők a Humorfeszt idei kiadásáról, a „legyeslegújabbról” csütörtökön délelőtt. Az RMDSZ részéről Gábor-Száfta Szende programigazgató, illetve György Botond és András Előd humoristák mondták el az ötletes formátum miatt a sajtó kissé megszeppent képviselőinek: a BBTE Farkas/M. Kogălniceanu utcai Auditorium Maximum termében zajló rendezvény Szent Mihály havának hatodik napján kezdődik, és a nyolcadikon végződik, s tizenhét év után először női fellépője is lesz. Ács Fruzsináról csupán fekete-fehér fotót (színesre nem volt pénz?) mutattak az újságíróknak, s ki kellett találnunk, ki az. Ugyanúgy a borítékokba tett kérdéseket megválaszolva tudtuk meg, az amatőr humoristák versenyének mekkora lesz a fődíja.

Formabontó, humoristákhoz illő stílusban szervezték meg a Kolozsváron, október 6-8. között tartandó 17. Erdélyi Humorfesztivál beharangozó sajtótájékoztatóját csütörtökön a Bulgakov Irodalmi Kávéházban. Az újságírók által kiválasztott borítékok átvétele előtt az RMDSZ részéről Gábor-Száfta Szende programigazgatói minőségben, illetve György Botond és András Előd humorista pedig házigazdaként elmondta: eddig áprilisban szervezték meg, ám hároméves kimaradás után úgy ítélték meg, hogy október eleje talán jobb időszak a rendezvényre.

Ezt követően a média képviselőit felkérték, válasszanak egy-egy zöld színű, legyet ábrázoló borítékot. Az ezekben található kvízverseny-szerű kérdésekre adott helyes válasz tulajdonképpen a három szervező mondandójának a részleteit tartalmazta: mikor, hol szervezik az idei Humorfesztet, ki lesz a sztárfellépő, idén milyen abszolút újdonsággal rukkolnak elő. Néhány esetben a helyes válaszokat a szervezők apró segítségével megadva kiderült, jövő hónap hatodik és nyolcadik napja között zajlik a 17. Erdélyi Humorfesztivál. S a helyes válasz?

Természetesen továbbra is Kolozsváron, s ismét a Babeş–Bolyai Tudományegyetemnek (BBTE) a Farkas/M. Kogălniceanu utcában található Auditorium Maximum termében kap helyet, s ismét lesz amatőr humoristák számára szervezett verseny, amelynek fődíja 5 ezer lej.

Gábor-Száfta Szende programigazgató rámutatott: az RMDSZ a kezdetek-kezdete óta a Szomszédnéni Produkciós Iroda révén, a minőségi erdélyi humor mellé állt, s még három év kihagyás után is úgy érzik, van létjogosultsága egy ilyen rendezvénynek.

Totál premierekA „legyeslegújjabb” humorfesztre azért vártak három évet, mondták, mert a „legyeslegjobbat” akarták összehozni. Tulajdonképpen a 2020 tavaszára tervezettet „elvitte a COVID” (alig pár nappal a lezárás előtt jelentették be), az egy évvel későbbit ugyanaz hiúsította meg, tavaly pedig „pihenőt tartottak”, hogy idén nagyot dobbanthassanak.

Közölték: azon kívül, hogy Ács Fruzsina személyében első alkalommal lesz női fellépője a humorfesztiválnak, az úgynevezett erdélyi duma aktuál is totál premiernek számít. – Természetesen Légy-csapó lesz a címe. Az ötezer lejes fődíjat elnyerő amatőr humoristának pedig megígérjük: elvisszük egy-két falunapra, ott is álljon színpadra – mondta György Botond.

Közölték: a sztárfellépő Kiss Ádám magyarországi humorista.

Felvetettük: vajon miért van annyira kevés női humorista. – A stand-up műfaj kialakulása a férfiakhoz köthető, az elején csak mi mertünk kiállni a színpadra, s tabutémákról is viccelődni. Szociológiai szempontból kissé tanulmányoztam a kérdést: amikor ugyanazt a szöveget elmondja egy nő és egy férfi, valamiért szinte mindig az utóbbin nevet a közönség – mondta György Botond.

A két humoristával készült videóinterjú ide kattinta tekinthető meg. Keresési kulcsszó: humorfeszt.Ebben sajnos nem hangzik el, hogy további részletek a www.humorfeszt.ro oldalon.

Borítókép: András Előd (balról) és György Botond interjút ad. Kiss Olivér felvétele.