Ellenzi Tăriceanu az adócsökkentést

Újabb javaslatok merülnek fel a kormánykoalícióban az új adórendszerrel kapcsolatban. A PSD kisebbik koalíciós partnere a nagyobbik kormánypártétól jócskán eltérő javaslatokkal állt elő. Călin Popescu Tăriceanu azt szeretné, hogy maradjon hatályban a 16 százalékos jövedelemadó.

Mint ismert, a kormánykoalícióban és a kormányban napok óta zajlanak a tárgyalások az új adórendszerről, amely január 1-től lépne hatályba. A PSD a globális háztartási jövedelemadó bevezetésére tett javaslatot, amelynek még számos részlete ismeretlen. Emellett a nagyobbik koalíciós pártnak eltökélt szándéka, hogy a személyi jövedelemadót 16 százalékról 10 százalékra csökkentse. Ezt az alacsonyabbik kulcsot akarják alkalmazni a háztartási globális adó esetében is, amit háztartásonként számolnának ki.

Tăriceanu szerint azonban nem indokolt az adócsökkentés, mert véleménye szerint a 6 százalékpontos mérséklés következtében bevételektől esne el az állami költségvetés, amit egyéb forrásokból kellene pótolni. Szerinte a 16 százalékos adó még mindig az egyik legalacsonyabb adószint a térségben, ezért nem lehet panasz rá.

A 16 százalékos egységes adókulcs Tăriceanuhoz fűződik, hiszen az általa vezetett kabinet vezette be 2005-ben. Az akkori D. A. Szövetségnek egy másik „szülöttét” azonban most törölné Tăriceanu. A liberális politikus a garantált minimáljövedelmet szüntetné meg, mert az – mint mondta - a munkakerülést ösztönzi. Rámutatott, a munkaerőpiacnak minél több dolgozóra van szüksége, hiszen nagy az emberhiány. Ezért szerinte indokolt ennek a szociális támogatásnak az eltörlése, hiszen minden egészséges, munkaképes személyre szükség van. Példaként említette, hogy egyes cégek külföldről hoznak munkaerőt a személyzethiány enyhítésére. Tăriceanu szerint a PSD objektíven meg fogja vizsgálni a javaslatát, ami meglehetősen derűlátó vélekedés, hiszen a garantált minimáljövedelem eltörlése legérzékenyebben a PSD szavazótáborát érintené.