Elfogadta a kormány veszélyhelyzet idejére szánt rendelkezéseket

Elfogadta a kormány veszélyhelyzet  idejére szánt rendelkezéseket
Jóváhagyta hétfői ülésén az Orban-kormány az új koronavírus járvány megfékezésére szánt intézkedéseket tartalmazó törvénytervezetet a május 15-e után esedékes veszélyhelyzet idejére vonatkozóan. A javaslatot el is küldték megvitatásra a parlamentnek, és mielőbbi elfogadását várják – írta a Mediafax hírügynökség. A miniszterelnöki kancellária vezetője, Ionel Dancă a kormányülést követő nyilatkozatában ismertette a várható rendelkezéseket. Ilyenképpen május 15-e után az egészségügyben versenyvizsgák nélkül lehet majd alkalmazni személyzetet, a maszkviselés kötelező lesz a zárt közterekben, a papok misézhetnek, amennyiben a hívek betartják a társadalmi távolságtartás szabályát.

A kormány javaslata szerint forgalmazhatók lesznek olyan élelmiszeripari termékek, illetve italok, amelyeknek a kiszolgálása nem feltételezi a vásárlónak a helyszínen való maradását – konkrétan a Drive-in, Room-service és házhozszállítás típusú ételekkel és italokkal való kereskedést teszik lehetővé – mondta el Ionel Dancă. Hozzátette: a veszélyhelyzet ideje alatt, néhány kivétellel, továbbra is felfüggeszthető a bevásárlóközpontokban működő boltok és szolgáltatások tevékenysége; az elektronikus árucikkek árusítását lehetővé teszik, amennyiben a cégek biztosítják ezeknek a házhozszállítását. Folytathatják továbbá működésüket a bevásárlóközpontokban azok a cégek, amelyek közvetlenül az utcáról megközelíthetőek, és le tudják zárni a teret a létesítmény többi részétől.

Az egészségügyben a megüresedett vagy ideiglenesen betöltésre váró állásokra versenyvizsga nélkül lehet majd személyzetet alkalmazni, ezek a megkötött szerződések a veszélyhelyzet idején érvényesek – tudatta Dancă.

Zárt közterekben, többek között kereskedelmi egységekben, tömegszállítási eszközökön és a munkahelyeken is kötelező lesz az arcmaszkok használata; a hatóságoknak lehetőségük lesz gyógyszerek, oltások, fertőtlenítő- és rovarirtó szerek, egészségügyi eszközök és felszerelések árát szinten tartani, amíg a veszélyhelyzet tart.

A kollektív munkaszerződések időtartamát meghosszabbítják – ezek a veszélyhelyzet idején és annak lejárta után még 90 napig érvényesek maradnak. A helyi és központi közintézmények, valamint a teljesen vagy nagyobbrészt állami tulajdonú vállalatok esetében, ahol több mint 50 alkalmazottat foglalkoztatnak, munkaszakokat dolgoznak ki – a váltások között egy órás szünetnek kell eltelnie. A közintézményeknek és állami hatóságoknak is lehetőségük nyílik arra, hogy versenyvizsga nélkül alkalmazzanak embereket, amennyiben a járványhelyzet által kiváltott körülmények miatt ez szükségesnek bizonyul – tudatta a miniszterelnöki kancellária vezetője.

A törvénytervezet rendelkezéseket tartalmaz arra vonatkozóan is, hogy hatóságok szükség esetén korlátozhassák a közúti, vasúti, légi- vagy tengeri forgalmat, az erre vonatkozó rendeletet közösen adja majd ki a közlekedésügyi tárca és az országos operatív törzs. A tervezet kitér arra is, hogy a tanintézményekben az oktatás továbbra is online zajlik: ahol a tanulók nem rendelkeznek az online tanításhoz szükséges eszközökkel, ezeket a hatóságoknak biztosítaniuk kell számukra.

„A törvénytervezet értelmében intézkedések lesznek az országos szintű vizsgák lebonyolításának módjára vonatkozóan is július 2–12-e között. Hasonlóképpen szabályozza a jogszabályjavaslat a sportolók edzéseinek, versenyeinek körülményeit is” – tudatta Dancă, de konkrétumokat nem említett.

„A kulturális és egészségügyi minisztérium az operatív törzs határozatai alapján közösen ad ki majd rendeletet a múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, színházakat, koncerttermeket és egyéb rendezvényhelyszíneket illető intézkedésekre vonatkozóan” – mondta még a kancellária vezetője.