Elfogadta a kormány az Országos Sportstratégiát

Már az óvodában ki kellene fejleszteni a mozgás szeretetét

Elfogadta a kormány az Országos Sportstratégiát
A kormány csütörtöki ülésén elfogadta a sportminisztérium által kezdeményezett új Országos Sportstratégiát. A keretdokumentum a következő évtized fejlesztési elképzeléseit és irányait határozza meg a sport területén. Legfontosabb célkitűzései, fejlesztési pillérei a közösségi sport, az iskolai sport és a teljesítménysport. Statisztikai adatok bizonyítják, hogy Románia lakossága gyakorlatilag ellustul, az emberek különböző okok miatt nem sportolnak, sőt még sétálni sincs idejük. Az iskolák pedig nem rendelkeznek megfelelő sportinfrastruktúrával, és a gyerekek pedig – az 1–2 kötelező tornaórát leszámítva – nem „fárasztják” magukat, inkább választják a telefonozást, internetezést, számítógépezést. Pedig a mozgás örömét már az óvodában meg kellene szerettetni – véli Ráduly-Zörgó Éva pszichológus, akinek elmondása szerint vannak olyan gyerekek, akiknél az alapvető mozgáskészség sem alakul ki (fekvőtámasz, guggolás stb.), s ez a helyzet tarthatatlan.

„A mai nap történelmi a romániai sport számára, olyan mérföldkő, amely a 2023-2032 közötti periódusra hosszú távú irányvonalat és reformokat határoz meg. Hatalmas lehetőség a romániai sport fejlődésére, hiszen konkrét célkitűzésekre épül, iránymutató és egységes stratégiát határoz meg 2032-ig. Nemcsak a versenysportot támogatja, hanem megoldásokat nyújt a tömegsport, az iskolai sport és szabadidősport fejlesztésére is. Az RMDSZ célja, hogy a kormányzati szerepvállalásunk során mindenki számára elérhetővé tegye a mozgást, minél több sportlétesítményt építsen a lakosság számára, egészségesebb és aktívabb társadalmat építsen, támogassa a csúcsteljesítményt. Ennek értelmében szükség volt egy olyan átfogó stratégia kidolgozására, amelynek eredményeként a sportot országos prioritássá tehetjük, minél több személlyel szerettethetjük meg a mozgást, élettel tölthetjük meg a tereket” – hangsúlyozta Novák Károly Eduárd sportminiszter.

Az Országos Sportstratégia elfogadására nagy szükség volt, de ennek mielőbbi gyakorlatba ültetése első számú prioritás, hiszen Románia lakosságának 62 százaléka nem végez semmilyen sporttevékenységet. Az okok összetettek: közel felének nincs rá ideje, van, akiket nem motivál a sport, és van, aki betegség miatt nem sportol. Majdnem minden tizedik személy naponta több mint nyolc és fél órát ül, mi több, a romániai lakosok 13 százaléka még 10 percet sem sétál egy héten, derül ki az Eurobarométer adataiból. A felmérés arra is rámutat, hogy a 15 és 24 év közöttiek sportolnak a legnagyobb arányban és ez az arány az életkor előrehaladtával csökken. Az oktatási intézmények nem rendelkeznek megfelelő sportinfrastruktúrával, vagyis nincs minden iskolának sportolásra alkalmas tere. Három évvel ezelőtt 7001 iskolából csupán 5571 rendelkezett saját sportpályával, míg 4851 oktatási intézménynek volt tornaterme. Az iskolai heti egy-két tornaórát kiegészítően meg kell teremteni a lehetőséget a diákoknak, hogy tanórákon kívül is sportolhassanak.

Ugyanakkor jelenleg Romániában az állami finanszírozású klubok öt tárca (sport, oktatási, védelmi, belügy és szállításügy) és az Olimpiai Bizottság alárendeltsége alatt működnek. Annak érdekében, hogy feloldjunk egy diszkriminatív megkülönböztetést és hatékonyabb finanszírozási elosztásban részesítsük őket, átcsoportosításra van szükség, és az állami klubok mellett a magánklubok finanszírozását is biztosítani kell.

A romániai sport 70 stratégiai célkitűzése között a következők szerepelnek:

• A hagyományos olimpiai sportágak előtérbe helyezése.

• Átlátható, kiszámítható sportpiramisrendszer létrehozása, előtérbe helyezve a kiemelt sportágakat.

• A sportstruktúrák és a sportbázisok decentralizálása.

• A szövetségek finanszírozása hosszú távú stratégiák alapján, az olimpiai és paralimpiai játékokra való kvalifikálás céljából.

• Regionális kiválósági központok, olimpiai központok (6 nyári és 3 téli) létrehozása a teljesítménysportolók számára.

• Infrastruktúra kiépítése, amely a kiemelt sportágak fejlesztésére összpontosít.

• Kormányzati programokon keresztül történő beruházás új tevékenységek létrehozására, azért, hogy a sportbázisokat élettel töltsék meg.

• Új sporttörvény kidolgozása.

• Az edzői szakképzés rendszerének kidolgozása a sporttörvény keretében.

• Olyan rendszer létrehozása, amelyben a korábbi élsportolók elsőbbséget élveznek a sportba való visszatéréskor.

Kiemelt intézkedések a teljesítménysportban:

• A sportminisztérium integrálása az új intézményi struktúrába, amelynek szerepe a szabályozás, koordináció és ellenőrzés a sport területén.

• A sportágak osztályozása a három kulcsfontosságú stratégiai tényezőhöz viszonyítva;

• A decentralizáció folytatása a helyi hatóságokkal együttműködve.

• Országos sportinfrastruktúra-beruházási program kidolgozása a következő 10 évre;

• Versenyképes humán erőforrás – országos program kidolgozása a sportszakemberekre összpontosítva: az edzők, sportolók, technikai személyzet karrierrendszere és javadalmazása.

A következő lépés memorandumtervezet előterjesztése lesz, amely az új sporttörvény alapját képezi majd. A tervezetet széles körű intézményközi együttműködési folyamat keretében, több minisztérium szakembereinek bevonásával, valamint a sport területén érintett valamennyi érdekelt féllel folytatott konzultáció révén dolgozzuk ki.

Ráduly-Zörgő Éva pszichológust, egykori olimpikont a sportolás és mozgás fontosságáról kérdeztük, s elmondta: a mozgáshiány idegrendszeri éretlenséget vagy lassúbb érést okoz, mivel a gyerekek nagyon sokat ülnek számítógép, képernyő, telefon előtt. Már az óvodában ki kellene fejleszteni a mozgás szeretetét. Több testnevelési óra is segítene, példát lehetne venni nyugati országokról vagy akár a szomszédos Magyarországról, ahol nem múlik el nap tornaóra nélkül. Vannak olyan gyerekek, akiknél az alapvető mozgáskészség sem alakul ki, fekvőtámaszt, guggolást sem képesek csinálni. Érdekesség viszont, hogy tapasztalata szerint idősebb korban viszont egyre inkább tendenciává válik a több mozgás, sportolás igénye – számos példa akad olyanokra, akik ilyenkor teljesítik a félmaratont vagy akár a maratoni számot.

Borítókép: Több mozgáslehetőség kellene a diákok számára – FOTÓ: ROHONYI D. IVÁN