Ekler Luca 18 év után az első magyar, aki sportolói Oscart kaphat

Eckler Luca, tokiói olimpia
A győztes Ekler Luca a távolugrás T38-as kategóriájának döntője után a tokiói paralimpián, a magyar versenyző saját világcsúcsát kétszer is megjavítva aranyérmet nyert – FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
A paralimpiai bajnok Ekler Luca 18 év után az első magyar, aki jelöltként bekerült a legjobbak közé a sportolói Oscar-díjnak is nevezett Laureus-díj kapcsán.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) közleményében kiemeli: már a top 6-ba való bekerülés is hatalmas sikernek tekinthető és a tavalyi paraatlétikai világbajnokságon három arany- és egy ezüstérmet szerző, 200 és 400 méteres síkfutásban világcsúcsot döntő atléta mindössze a második magyar a díj 24 éves történetében, akinek ez sikerült.

„Magyarország és a Magyar Paralimpiai Csapat számára különlegesen nagy büszkeség, hogy az Év parasportolója kategóriában a paralimpiai, világ- és Európa-bajnok Ekler Luca is döntőbe került, és ott lehet Madridban az április 22-i díjátadón” – írta az MPB.

Magyar díjazott még nem volt, ugyanakkor 2006-ban már akadt magyar döntős, ugyancsak a parasport kategóriában, akkor Krajnyák Zsuzsanna paralimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok kerekesszékes vívó került be a legjobbak közé.

A szervezők hétfőn hozták nyilvánosságra az idei Laureus World Sports Awards döntős jelöltjeinek listáit. 

A férfiaknál újra jelölték a tavaly győztes argentin világbajnok labdarúgót, Lionel Messit. A 36 éves klasszis mellett a férfiak listáján található még a háromszoros Forma–1-es világbajnok holland Max Verstappen, a 24-szeres Grand Slam-győztes szerb teniszező Novak Djokovics, a norvég–angol futballcsatár Erling Braut Håland, a rúdugró világcsúcstartó svéd Armand Duplantis és a tavaly Budapesten háromszoros világbajnok futó, az amerikai Noah Lyles.

A legjobb női versenyzők között három atléta is helyet kapott: a tavalyi Laureust átvevő jamaicai Shelly-Ann Fraser-Pryce, a Budapesten két aranyat nyerő amerikai Sha’Carri Richardson és a kétszeres olimpiai bajnok kenyai Faith Kipyegon. Rajtuk kívül a listán található még Mikaela Shiffrin amerikai sífenomén, Iga Swiatek négyszeres Grand Slam-győztes lengyel teniszező és a világbajnok spanyol labdarúgó-válogatottból Aitana Bonmati.

Az év áttörése kategóriában díjazott lehet többek között a teniszező Cori „CoCo” Gauff és a futballista Jude Bellingham, míg az év csapata versenyben ott van az F1-es Red Bull, a Ryder-kupa-győztes európai golfcsapat, a világbajnok német férfi kosárlabda-válogatott, a szintén vb-aranyat nyerő dél-afrikai rögbisek és spanyol női labdarúgók, továbbá a Bajnokok Ligája-győztes Manchester City.

A Laureus-díjátadót 2000 óta rendezik meg, korábban Nelson Mandela, José Manuel Barroso és II. Albert monacói herceg is volt már az esemény fővédnöke. A díjat eddig legtöbb alkalommal – négyszer – a svájci teniszező Roger Federer nyerte el, de többek között a jamaicai atléta Usain Bolt, a spanyol teniszező Rafael Nadal, a német Forma–1-es autóversenyző Michael Schumacher és az amerikai golfozó Tiger Woods is duplázott már.

A gálán különböző kategóriákban osztják ki az elismeréseket: az Év férfi sportolója, az Év női sportolója, az Év csapata, az Év felfedezettje, az Év visszatérője, az Év fogyatékos sportolója, az Év extrém sportolója, az Év sportszellemiségi díja (nem minden évben), Az Év sportjószolgálati díja (nem minden évben), Életműdíj.

Ekler Luca kategóriájában a további döntősök: Simone Barlaam (olasz, paraúszás), Danilo Csufarov (ukrán, paraúszás), Diede de Groot (holland, kerekesszékes tenisz), Nicole Murray (új-zélandi, parakerékpár), Markus Rehm (német, paraatlétika).

A jelölteket 1400 sportújságíró szavazatai alapján állították össze, a végső győztesekről a sportakadémia 71 tagja dönt. A díjátadó ünnepséget április 22-én rendezik Madridban.