Egyik legfontosabb érzékünk: a hallás

Egyik legfontosabb érzékünk: a hallás
A reggelenként megszólaló telefonos ébresztő, a kedélyállapotunkat megváltoztató kedvenc zeneszám, a barátainkkal folytatott beszélgetések vagy a szunyog zümmögése, minden nap jelen lévő hangok életünkben. A hallás egyik legfontosabb érzékünk és ennek megfelelően kell jelentőségét értékelnünk.

Balogh Andor, a Clarfon SA,  hallókészülék beültetésével foglalkozó szakember, néhány, a hallás jelentőségével kapcsolatos kérdésre válaszol:

Mi a halláscsökkenés (hipoakuzia) és hogyan fedezhető fel ?

A hallás fokozatos elvesztését hipoakuziának nevezzük. Érintheti társadalmi életünket, lelkiállapotunkat, elszigetelődhetünk  embertársainktól, depressziót válthat ki és megnehezítheti napi teendőink elvégzését. A jól halló személy boldogabb, társadalmi környezetéhez jobban alkalmazkodik, aktívabb. A halláscsökkenés kiszűrése hallásmérő készülékkel (audiméterrel) történik. Más próbalehetőségek is vannak, de ez említett a leginkább használt módszer. Az utóbbi években a Clarfon aktív részese azoknak a társadalmi kampányoknak, melyeknek célja a hallás fontosságának tudatosítása, biztosítva mindenki számára a hallás FELBECSÜLÉSÉT vagy a DÍJMENTES TESZTET.

Mi a hipoakuziás betegek átlagéletkora?

A visszafordíthatatlan halláskárosodás megállapításakor az évek folyamán az átlagéletkor állandó csökkenését figyelték meg. Régebben a hipoakuzia az idős korra jellemző bántalom volt, napjainkban viszont egyre több fiatalkorúnál jelentkezik hallásprobléma. Olyan tényezők, mint a stressz, bizonyos antibiotikumok orvosi javallat nélküli használata, zenehallgatáshoz vagy telefonbeszélgetéskor fejhallgató használata, a halláscsökkenés megjelenését idézik elő a lakosság egyre fiatalabb rétegeiben. A maradandó hipoakuzia megállapítása pedig hallókészülék használatát vonja maga után.

Hogyan védjük hallásunkat?

Zaj esetében három fontos dologra figyeljünk:  mennyire erős a zaj, milyen hosszas és  mennyire közeli. A zene erősségét őrizzük meg elfogadható szinten, főleg fejhallgató használatakor. Hogyan ismerjük fel, hogy a hangerő túl nagy? Egyszerűen. Ha a melletted lévő személy hallja az általad fejhallgatóval hallgatott zenét, jel arra, hogy a hangerősséget halkitanod kell. Minden órányi zenehallgatás után tarts öt perc szünetet, azért, hogy hallásod helyrehozd. Tanulmányok bizonyítják, hogy a zajos közegben eltöltött időtartamnak éppen olyan jelentősége van, mint a hangerő intenzitásának.

Minden órányi zenehallgatás után tartsunk öt perc szünetet 

 

Ha hallásuk gyengülését veszik észre, keressék fel mielőbb az orvost.  Minden késedelem súlyosbíthatja a helyzetet, sőt, a hallás teljes elvesztéséhez is vezethet. Az orvos/audiológus szakvéleményét is ki kell kérni abban az esetben is, ha napi hangszennyeződés-ártalomnak vannak kitéve, például ha gyárban vagy repülőtéren dolgoznak. Ezek a zajok jóvátehetetlenül károsítják a hallást, a legjobb védekezési módokat pedig az orvos/audiológus tanácsolhatja.

 Hallásuk tesztelésére valamint azért, hogy a Clarfon májustól érvényes  ajánlatában részesülhessenek - azaz : 1 évig INGYENES elemek biztosítása a hallókészüléket igényelő páciensek  számára -,  VÁRJUK Önöket az I.P. Voitesti utca 2-4 szám, 8-as lakrész alatti Clarfon  rendelőben. Telefon: 0731-600.614, 0264-434.150  

(X)