Egy tál meleg étel: öt éve főznek a kolozsvári szegényekre

Új otthont kapott a civil kezdeményezésű szociális konyha

Egy tál meleg étel: öt éve főznek a kolozsvári szegényekre
Kétszázötvennél több kolozsvári hajléktalan vagy szegény sorsú részesül egy tál főtt ételben hétköznaponként az O Masă Caldă Egyesületnek köszönhetően. A pár évvel ezelőtt bejegyzett civil szervezet nemcsak a magáncégek támogatásának örülhet, hiszen kezdeményezését Kolozsvár Polgármesteri Hivatala is felkarolta. A közelmúltban a Magyar/1989. december 21 sugárút 108. szám alatti többlakásos ingatlan egyik lakrészében megnyitották azt a kifőzdét, amelyben hétköznap délelőttönként kétszázötven adag étel készül. Ezt osztják szét a rászorulók között délután az önkormányzat Zola utcában található étkezdéjében. Tegnap Emil Boc, Kolozsvár polgármestere is a lábas mellé állt pár perc erejéig, hogy megkavarja a készülő főzeléket. M. Fodor Edina, az egyesület koordinátora elmondta: két éve kapcsolódott be az egyesület munkájába, de azóta is nap mint nap meghatódik a rászorulók arcán látható örömön, amit egy általuk készített adag főtt étel szerez nekik.

Mire elég napi 2,64 lej? – kérdezhetnénk a gyakorló háziasszo­nyoktól. Alig valamire – válaszolnák gyorsan azok, akik nap mint nap főznek családjukra. A kolozsvári székhelyű O Masă Caldă Egyesület azonban öt éve főz a város hajléktalanjainak, szegényeinek ekkora egy főre jutó keretből. A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal nemrég a civil szervezet rendelkezésére bocsátott egy több helyiségből álló lakrészt a Magyar/1989. december 21-e utcában,  ahol minden hétköznap délelőtt 11 órától szorgos és jószívű emberek készítik el az aznapi 250 adag főtt ételt, amit aztán délután 3 órára elszállítanak az önkormányzat Zola utcai étkezdéjébe. 

Tegnap Emil Boc polgármester is meglátogatta a szociális konyhaként működő létesítményt, és biztosította az egyesület vezetőségét és az önkénteseket arról, hogy az önkormányzat az elkövetkezőkben is támogatja tevékenységüket. Hogy ne csak beszéljen, hanem segítsen is, a polgármester szívesen kavargatta a hatalmas fazékban a főzeléknek való zöldborsót, majd krumplit hámozott. A városvezető felelevenítette, hogy sorkatonaként és egyetemistaként is besegített az étkezdén.  

 – Köszönettel tartozom ezeknek a jószívű embereknek, akik nap mint nap főznek a szegényeknek, és bebizonyítják, hogy  apró gesztussal is lehet nagy örömöt szerezni. Nemcsak a civil szervezeteknek és a magáncégeknek kell törődnie a rászorulókkal, az önkormányzat sem hagyhatja őket magukra, és a rendelkezésére álló lehetőségek függvényében segítsen. A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal ezért döntött úgy, hogy a civil szervezet rendelkezésére bocsátja ezt a lakrészt, ahol a legkorszerűbb körülményeket biztosítjuk. A kolozsváriak is bekapcsolódhatnak a programba, akár anyagi felajánlással, akár önkéntes munkával – fogalmazott Emil Boc.

Sok fiatal önkéntes jelentkezik konyhai munkára

Raimonda Boian, a civil szervezet elnöke elmondta: öt évvel ezelőtt kezdték el tevékenységüket, eleinte csak csütörtökönként főztek a rászorulóknak a polgármesteri hivatal E. Zola utcai kifőzdéjében, nagyjából 50 adagot. Az egyesületet négy évvel ezelőtt hozták létre, és azóta egyre bővült a tevékenységi körük. Nem csak Kolozsváron, hanem Besztercén, Szatmárnémetiben, Bukarestben, Zilahon is működtetnek szegénykonyhát. Szerencsére Kolozsváron rengeteg fiatal önkéntes jelentkezik a főzésre, például decemberre már minden napra van elegendő számú jelentkező. A főtt ételt a polgármesteri hivatal által működtetett hajléktalanszállók és gyermekotthonok lakói között osztják szét. A főzés eddig négy helyszínen zajlott a városban, most pedig a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalnak köszönhetően egy helyszínre összpontosíthatták az erőforrásokat.     

Raimonda Boian és az egyesület koordinátora, M. Fodor Edina minden hét végén összeül, és megtárgyalják: mi legyen a menü a következő héten.  A támogatásoknak és a kedvezményes élelmiszer-vásárlásnak köszönhetően egy adag főtt étel mindössze 2,64 lejbe kerül. 

M. Fodor Edina programkoordinátor elmondta: két éve kapcsolódott be az egyesület munkájába, de még most is meghatódik, amikor megtapasztalja a rászorulók háláját. 

A főzésben tegnap segédkező huszonéves önkéntesek egyöntetűen kifejtették, hogy a főzés, a rászorulók megsegítése nekik is örömet szerez, ezért mindenkit arra buzdítanak, hogy csatlakozzanak hozzájuk.