Díjazta az Érettségit az amerikai filmkritikusok szövetsége

Díjazta az Érettségit az amerikai filmkritikusok szövetsége
Cristian Mungiu nagyjátékfilmje, az Érettségi nyerte el az amerikai Filmkritikusok Országos Szövetsége (National Society of Film Critics - NSFC) díjátadó gáláján a legjobb külföldi filmnek járó díjat, írta a Variety. A legjobb külföldi film kategóriában a román rendező alkotása a díjat olyan filmek elől nyerte el, mint a 120 dobbanás percenként. Az Érettségi Cannes-ban már megkapta a legjobb rendezésért járó elismerést 2016-ban.

A szombat este tartott díjátadó gálán Greta Gerwig rendezése, a Lady Bird kapta az év legjobb filmje, a legjobb forgatókönyv és legjobb rendezői díjakat. A legjobb férfi főszereplő kategória nyertese Daniel Kaluuya, a Tűnj el! című produkció főszereplője, míg a legjobb női főszereplőnek járó díjat Sally Hawkins kapta, A víz érintése című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb férfi mellékszereplő Willem Dafoe (Floridai álom), míg legjobb női mellékszereplő Laurie Metcalf (Lady Bird).

A Filmkritikusok Országos Szövetsége 1966-ban alakult New Yorkban, az egyik legszínvonalasabb filmkritikai szervezetként van számon tartva az Egyesült Államokban, tagjai amerikai újságírók. A filmkritikusok szövetsége által szervezett gála fontos eleme a hollywood-i filmes díjszezonnak. 

(Borítókép: Jelent az Érettségi című filmből.)