Diaszpóra-tüntetés - Több ezren tiltakoztak Kolozsváron is

Diaszpóra-tüntetés - Több ezren tiltakoztak Kolozsváron is
A közösségi oldalakon szerveződő kormányellenes tüntetés meghirdetett kezdési időpontjában, este 7 órakor néhány százan gyülekeztek a kolozsvári Főtéren, később azonban több ezresre duzzadt a tiltakozó tömeg. A résztvevők kormányellenes jelszavakat skandáltak, és a Dăncilă-kabinet azonnali lemondását követelték. „Maffiózók fészke”, „Vörös pestis” – ezekkel a jelzőkkel illették a hatalmon levő koalíciót, akik miatt – a szónokok szerint – Románia a nehezen megszerzett európai uniós tagságát kockáztatja. „Együtt leválthatjuk a kormányt, együtt megmenthetjük Romániát!”, hangzott el többször is.

Volt, aki a DEX-szel – a román értelmező szótárral – a kezében érkezett a tüntetésre, a jelzés elsősorban Dăncilă miniszterelnöknek szólt. A tiltakozó tömeg a Szociáldemokrata Párt (PSD) főtéri székháza előtt hosszan skandálta, hogy „Analfabéták!, Analfabéták!”

„Verespatak – Colectiv – Caracal” – állt az egyik tüntető rögtönzött plakátján, ezzel is jelezve, hogy a verespataki aranykitermelés elleni tüntetéssel kezdődő, majd a 2015-ös Colectiv-tragédiát követő tiltakozással folytatódó, most pedig a caracali gyilkosság miatt felháborodó civilek megmozdulásáról van ismét szó. A tiltakozók mindezekért a korrupt hatóságokat teszik felelőssé, amelyek mulasztása, nemtörődömsége, alkalmatlansága ismét emberéleteket követelt. A tiltakozó tömeg a PSD-székház, majd a törvényszék, illetve a prefektúra épülete előtt többek közt a „Halló, 112!” jelszavakat kiabálta, emlékeztetve a hatóságokat a caracali gyilkos áldozatául eső fiatal lány, Alexandra hiábavaló segélykiáltására. A csendőrséget a kormány cinkosának nevezték, amely nem az embereket, hanem a „hatalmon levő tolvaj banda” érdekeit védi.

A tömegből messze kitűnt az a zászlórúd, amelyen az Európai Unió, majd a történelmi régiók címereivel ékesített román, harmadikként pedig Erdély lobogója volt felaggatva. A zászlóvivő elmondta: mindezzel azt akarta jelezni, hogy Erdély is jelen van az ország valamennyi nagyvárosára kiterjedő tiltakozó akcióban.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A közúti fuvarozók és a mezőgazdasági termelők küldöttsége nem ment el a szombaton 13 órára meghirdetett találkozóra a szállításügyi minisztériumba. A szaktárca képviselői újabb meghívást intéztek a tiltakozókhoz.
Belpol
A romániai hivatásos fuvarozók szövetsége (COTAR) március 21-én, csütörtökön újrakezdi a tiltakozó megmozdulásokat, ha addig a szociálliberális kabinet nem fogadja el az immár három hete megígért sürgősségi kormányrendeletet az engedély és licenc nélkül fuvarozók, köztük például az Uber kitiltására – jelentette be kedden a COTAR.
Belpol