Dăncilă: Nem vesz részt a szavazáson a PSD

Dăncilă: Nem vesz részt a szavazáson a PSD
Viorica Dăncilă, Szociáldemokrata Párt elnöke kedd esti sajtótájékoztatóján kijelentette: a Klaus Iohannis által kijelölt miniszterelnök, Ludovic Orban a jobboldali pártok által kilátásba helyezett megszorító intézkedések egyik hangos kezdeményezője. Dăncilă megerősítette korábbi bejelentését, miszerint a PSD nem fogja megszavazni a „Iohannis kormányát”.

„Egy felvállalt kormányprogram hiányában más nincs a kezünkben, csak a liberálisok nyilatkozatai és fenyegetései a nyugdíjak és fizetések csökkentéséről, az elbocsátásokról és átszervezésekről, a vállalkozókat támogató intézkedések felfüggesztéséről, adóemelésekről” – fogalmazott a leköszönő miniszterelnök.

Ponta: Ránk se számítsanak!

Victor Ponta szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem számít a Pro Románia törvényhozóinak szavazataira az új kormány beiktatása tekintetében, ez idáig ugyanis nem keresték meg őket ezügyben.

"Még mindig érvényes, amit korábban mondtam: jót tettünk azzal, hogy véget vetettünk a Dăncilă-kormány szenvedésének, amely egyébként is egy halott kabinet volt. Úgy látom, a liberálisok akarnak kormányt alakítani. Baloldali pártként mi sikert kívánunk nekik, de nem hinném, hogy ránk alapoznának. (...) Úgy gondolom, hogy egy adott ponton mi, a szociáldemokraták, együtt fogunk dolgozni, de ezt elsősorban a választásokra értem, és csak utána az ellenzéki szerepre" - fogalmazott Ponta a parlament épületében adott nyilatkozatában.

Hozzátette, alakulata nem állított feltételeket a Klaus Iohannisszal folytatott tárgyalás során, mert a PNL részéről még senki sem kérte tőlük, hogy szavazzák meg a jövendőbeli kormányt, így hiábavaló lenne feltételeket szabni.

"Láttam a tegnap este, hogy az egyik PNL-vezető azt mondta, ennek a kormánynak csak Iohannis elnököt, a PNL szavazótáborát és a PNL-t kell szolgálnia. Igaza van. Mi is csak olyan kormányt szavazunk meg, amelyik Mircea Diaconunak, a Pro Románia szavazótáborának és a Pro Romániának dolgozik" - nyomatékosította.

Azt is megkérdezték tőle az újságírók, egyeztetésük alkalmával elárulta-e neki Iohannis államfő, kit bíz meg kormányalakítással: "Igen, és el fogja majd mondani önöknek is. Nekem nem szabad elárulnom, nem lenne tisztességes" - válaszolt Victor Ponta.