Csak rendőr szállíttathatja el a tilosban parkolókat

Csak rendőr szállíttathatja el a tilosban parkolókat
Ismét elszállítathatja a közlekedési rendőrség a tilosban parkoló autókat, miután a kormány csütörtöki ülésén elfogadta az erre vonatkozó határozatot. Ez olyan intézkedéseket is tartalmaz, amelyek visszaszorítják a járműelszállítással való esetleges nyerészkedési próbálkozásokat a közterület-fenntartó vállalatok/elszállítással megbízott magáncégek részéről.

A határozat értelmében a szabálytalanul parkoló autó elszállítását csak rendőr kezdeményezheti. A járművet nem szabad saját kerekein vontatni, és a nap 24 órájában lehetővé kell tenni, hogy a tulajdonos kiválthassa a gépkocsit, miután kifizette a közlekedési bírságot és az elszállítás költségeit.

A kormányhatározat arra is kitér, hogy amennyiben az autóban „látható” valaki, akkor a jármű nem szállítható el, és az intézkedést akkor is fel kell függeszteni, ha a szabálytalanul parkoló jármű platformra helyezése közben megérkezik annak vezetője, s hajlandó a bírságot és az elszállítás költségeit kifizetni.

Az elemelt járműveket őrzött területen kell elhelyezni, és a közterület-fenntartót anyagi felelősség terheli, amennyiben a jármű az elszállítás vagy raktározás során károsodik.

Újdonság a témában, hogy a kormányhatározat szerint járdán ezentúl csak akkor parkolhatnak – szabályosan – az autók, ha azon felfestés jelzi ezt a lehetőséget és legalább egy méteres szélességű hely marad a gyalogosoknak. A járdán nem alakíthatók ki parkolóhelyek az útkereszteződések, vagy a tömegközlekedési megállók tízméteres körzetében.

A kormányhatározat másfél éve fennálló joghézagot pótol; mint ismeretes, a nép ügyvédje fellebbezésére a legfelső bíróság tavaly májusban érvénytelenítette a szabálytalanul parkoló autók elszállítására vonatkozó önkormányzati határozatokat, megállapítva, hogy ennek szabályozása nem önkormányzati hatáskör. Az ügy azt követően keltette fel a nép ügyvédje figyelmét, hogy a „pórul járt” szabálysértők ezrei indítottak pert az önkormányzatok ellen, nem annyira a közlekedési kihágásért kiszabott közlekedési bírság, hanem a jármű elszállítását és őrzését tartalmazó „szolgáltatás” általában igen borsos ára miatt.

Azóta az amúgy is sokszor igen fegyelmezetlen gépjárművezetőket legfeljebb bírságolni lehetett, de az autót még akkor sem lehetett elszállítani, ha – amint erre Kolozsváron több példa volt – azzal villamosok, közszállítási eszközök forgalmát gátolták meg, vagy kapukijáratokat zártak le. 
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Bár Emil Boc polgármester nemrég egy rádióműsorban arról beszélt, hogy Kolozsváron várhatóan csak márciusban kezdik el ismét elszállítani a tilosban parkoló személygépkocsikat, kedden reggel a Realitatea FM-en már arról számolt be, hogy február elejétől számíthatnak az efféle büntetésre a szabálytalankodó gépkocsivezetők.
Közhír