CNCD: Diszkriminatív és sértő Iohannisnak a magyarokra vonatkozó nyilatkozata (FRISSÍTVE)

CNCD: Diszkriminatív és sértő Iohannisnak a magyarokra vonatkozó nyilatkozata (FRISSÍTVE)
Ötezer lejre bírságolta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Klaus Iohannis államfőt a Székelyföldi autonómiával és az Erdéllyel kapcsolatos nyilatkozta miatt megállapítva, hogy az kimeríti a diszkrimináció fogalmát és sértő a nemzeti kisebbségekre nézve. A tanács 6-1 arányban vélte úgy, hogy az államfő megnyilvánulása diszkriminatív, és 5-1 arányban szavazott arra, hogy pénzbeli bírság kifizetésére kötelezzék az államfőt.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a nyilatkozat elhangzását követően úgy vélekedett: Iohannis hisztérikusan és idegesen reagált, ami méltatlan egy elnökhöz és bocsánatkérésre szólította fel az államfőt.

„Az elnök rosszindulatú nyilatkozatában az autonómia fogalmát szándékosan összemossa a függetlenséggel, és azzal vádolja a legnagyobb ellenzéki pártot, hogy összefogva az RMDSZ-szel, eladnák Erdélyt a magyaroknak, amiért Orbán Viktor a PSD elnökének ellenszolgáltatást nyújt. Kijelentéseivel az elnök megbélyegezte a magyar közösséget, úgy tüntetve fel annak tagjait, mint akik potenciális nemzetbiztonsági veszélyt jelentenek az országra nézve. Továbbá, azáltal, hogy szarkasztikus hangnemben, magyarul jó napot kívánt a PSD-nek, valamint elnökének, Iohannis nyilvánosan kigúnyolta a magyar nyelvet, az ország állampolgárai több mint 6%-ának anyanyelvét.”, fogalmazott a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat, amely panaszt tett a CNCD-nél Iohannis kijelentése miatt.

Az elnöki hivatal a Mediafax hírügynökség megkeresésére azt válaszolta: Klaus Iohannis tudomásul vette a CNCD határozatát, mivel azonban azt teljességgel politikai döntésnek tartja, fellebbezni fog ellene az illetékes bíróságon.

Kelemen Hunor úgy értékelte: Iohannis kettős mércét alkalmaz, hiszen akkor elégedett volt a CNCD-vel, amikor a testület őt és - az általa korábban vezetett - német kisebbségi szervezetet védte meg egy nacionalista támadással szemben. Az RMDSZ elnöke rámutatott: a diszkriminációellenes tanács elsöprő többséggel kimondta, hogy az államfő hibázott, diszkriminált, megsértette egy etnikai közösség méltóságát. Klaus Iohannisnak nyilvánosan bocsánatot kell kérnie egy hónappal korábbi megalapozatlan, sértő kijelentéséért - szögezte le.