Carmen Dan: Nem lehet felelősségre vonni a csendőrséget, amiért alkalmazta a törvényt

Carmen Dan: Nem lehet felelősségre vonni a csendőrséget, amiért alkalmazta a törvényt
Súlyosnak nevezte a péntek este történtetek Carmen Dan belügymniszter, aki hozzátette: nem vonható felelősségre a csendőrség azért, mert alkalmazta a törvényt.

„A tegnap súlyos dolgok történtek és nem hiszem, hogy valaki felelősségre vonhatja a csendőrséget azért, mert alkalmazta a törvényt. (...) Azt gondolom, hogy az esti csata nem a csendőrség és a békésen tiltakozó polgárok között zajlott” - vélte a miniszter.

Elmondta: megszakította pihenőszabadságát, de semmilyen módon nem avatkozott bele a téren történő események operatív irányításába.

Kifejtette: 64, ügyészekből és rendőrökből álló csoport dolgozik a péntek esti események felderítésén, amely hosszadalmas lehet, hisz nagyon sok felvételt kell végignézni az agressziót kezdeményezők azonosításához.

A miniszter leszögezte: a csendőrök nem fognak a politikusok kérdéseire válaszolni, ha pedig a pénteki események nemzetbiztonsági vonatkozásairól kell beszámolni, akkor ezt ő - ha igény van rá - a Legfelsőbb Védelmi Tanács ülésén megteszi.

Úgy vélte: elhamarkodott volt Klaus Iohannis péntek esti állásfoglalása, amely brutálisnak minősítette a rendfenntartók fellépését, és leszögezte: a csendőrség tetteinek törvényességét nem az államfőnek, hanem a katonai ügyészségnek kell megállapítania.

A belügyminiszter felhívással fordult azokhoz, akik esetleg további tüntetéseken vennének részt, hogy határolódjanak el a provokátoroktól és azoktól, akik erőszakra buzdítanak.

Ugyanakkor a csendőrségtől azt kérte, hogy ne legyenek tekintettel a politikai nyilatkozatokra, hanem a törvénynek megfelelően lépjenek közbe, ha újabb erőszakos cselekedetekre kerül sor.