Büntetés vár az erőszakos, gyalázkodó honatyákra

Büntetés vár az erőszakos,  gyalázkodó honatyákra
A házszabály szigorításáról döntött szerdán a kormánypárti képviselők szavazataival a képviselőház a további botrányok megelőzése érdekében. A tervezetet 202 képviselő támogatta szavazatával, 91 ellene voksolt, négyen tartózkodtak. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) bejelentette, hogy alkotmányossági óvást emel a házszabály „antidemokratikus, az ellenzék elhallgattatását célzó” módosítása ellen.

Ezentúl hat hónapra megfoszthatják illetményének felétől azt a képviselőt, aki képviselőtársa helyett szavaz, molinó kifeszítésében vesz részt, a frakció kijelölt helyét elhagyva (telefonjával) élőben közvetíti az ülést, erőszakosan lép fel képviselőtársával szemben, kiabál, gyalázkodik, fenyegetőzik, másokat sérteget. A botrányt okozó képviselőt az ülésvezető eltávolíttathatja a parlamenti őrséggel az ülésteremből.A másokat sértegető, erőszakos képviselők felszólalási jogát három hónapos időtartamra felszólalásonként tíz másodpercre korlátozhatják, a képviselőház működését, illetve másokat veszélyeztető frakciókat pedig fél évig megfoszthatják a szolgálati gépkocsiktól és a parlament alkalmazásában álló teljes személyzettől.

A házszabály módosítását a Szociáldemokrata Pártból (PSD), a Nemzeti Liberális Pártból (PNL), az RMDSZ-ből és a nemzeti kisebbségi frakcióból álló kormánytöbbség 202 szavazatával fogadták el, míg az ellenzék 91 képviselője ellene voksolt.

A kormánypártok elsősorban a többi párt által szélsőségesnek minősített, rendszeresen botrányt okozó AUR képviselőit próbálják megfékezni, miután George Simion, az AUR társelnöke hétfőn odarohant a beszédét tartó Virgil Popescu energiaügyi miniszterhez, megrángatta és fenyegetően az arcába kiabált. A képviselőház egyébként szerdán elutasította a miniszter ellen az USR által benyújtott egyszerű indítványt, amelyet 98 törvényhozó támogatott, 190-en ellene szavaztak, négyen pedig tartózkodtak. 

A szerdán elfogadott határozat indoklása szerint a házszabály eddigi szankciói elégteleneknek bizonyultak az „első mandátumuknál tartó”, a parlamenti szokásjogot semmibe vevő, kollégáikkal szemben szóbeli és fizikai erőszakot alkalmazó törvényhozók fegyelmezéséhez.Bár a parlamentbe is beszivárgó erőszak megfékezésének szükségességével a 2016 óta parlamenti képviselettel rendelkező USR is egyetért, ellenzéki pártként tiltakozott az „átláthatóság korlátozása” ellen, és úgy értékelte: sérül a demokrácia azáltal, hogy kitiltják a molinós tüntetéseket és a telefonos élő közvetítéseket a törvényhozásból. Az utcai tüntetések eszköztárát egyébként az USR hozta be a parlamentbe, a 2020-ban képviselethez jutott AUR viszont a figyelemfelkeltés legfőbb eszközeiként használja a gerillamódszereket, azzal növelve támogatottságát, hogy a szerinte népszerűtlen politikusokat élőben közvetített erőszakos megnyilvánulásokkal „megleckézteti”.Közvélemény-kutatások szerint a parlamenti helyek 9 százalékával rendelkező, szélsőséges és oltásellenes szólamokat hangoztató AUR a választások óta eltelt alig több mint egy év alatt megkétszerezte támogatottságát és – a PSD után – a második legnépszerűbb párttá lépett elő Romániában.

(Borítókép: George Simion "rátámad" az Virgil Popescu energiaügyi miniszterre)