Bővül a távkonzultáció, továbbra is kiadhatók elektronikus receptek

Bővül a távkonzultáció, továbbra is kiadhatók elektronikus receptek
Bizonyos orvosi konzultációk, valamint az elektronikus receptek kiadása július 1-je után, online, elektronikus kapcsolaton keresztül távolról is megoldhatók az új egészségügyi keretszerződés és a végrehajtásra vonatkozó módszertani szabályok szerint – tájékoztatott csütörtökön sajtóközleményben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS).

"Mivel a COVID-19 világjárvány során szerzett tapasztalatokat továbbra is a biztosítottak javára kívánjuk fordítani, nemcsak fenntartottuk a távkonzultációkat, hanem bővítettük is azok körét" – mondta Adela Cojan, a CNAS elnöke.

Mind a háziorvosok, mind a járóbeteg-szakellátásban dolgozó orvosok távkonzultációt nyújthatnak bármilyen kommunikációs eszközzel, a potenciálisan fertőző betegek, valamint krónikus betegségben szenvedő páciensek esetében, ugyanolyan feltételek mellett, mint az ilyen állapotokkal kapcsolatos rendelői konzultációk esetében – olvasható az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közleményében.

"Az orvos rögzíti a távkonzultációt a konzultációs nyilvántartásban és adott esetben a beteg aktájában, feltüntetve az alkalmazott kommunikációs eszközt és az időintervallumot, amely alatt a konzultációra sor került, és kiállítja a beteg számára a konzultáció eredményeként szükséges valamennyi dokumentumot, beleértve a kompenzált gyógyszerek online vagy offline elektronikus receptjét. Ezeket a dokumentumokat elektronikus kommunikációs eszközzel küldik el a betegnek" – áll a CNAS közleményében.

A járóbeteg szakorvosok által végzett távkonzultációk esetében a betegek mentesülnek a háziorvos vagy más szakorvos által kiállított küldőpapír bemutatása alól. Pszichiátriai terápiák és genetikai tanácsadás is végezhető távolról, amelyekre a rendelőben végzett diagnosztikai és terápiás szolgáltatásokra vonatkozó hatályos jogszabályok vonatkoznak. A klinikai pszichológia, pszichológiai tanácsadás és pszichoterápia, valamint a speciális pszichopedagógia-logopédia  szakterületen a pszichológus által nyújtott orvosi ellenőrzéshez kapcsolódó szolgáltatások is nyújthatók távolról, bármilyen kommunikációs eszközzel. A rendelőben nyújtott szolgáltatásokra vonatkozó hatályos jogszabályok ezekre a kapcsolódó szolgáltatásokra is vonatkoznak.

Borítókép: illusztráció