Boc: Simionnal (is) fontos a párbeszéd

Boc: Simionnal (is) fontos a párbeszéd
Mély ellenérzést és döbbenetet váltott ki sokakban, hogy január 19-én Emil Boc hivatalában fogadta George Simiont, a szélsőségesnek nyilvánított és több alkalommal erőszaktól sem visszariadó (lásd a parlament épülete elleni ostromot, illetve a temesvári városházára történt betörést) Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnökét.

A városvezetőt mind román, mind magyar részről heves bírálatok érték. Csoma Botond RMDSZ-es képviselőházi frakcióvezető például Facebook-bejegyzésben jelezte a kolozsvári polgármesternek, hogy George Simion, akivel közös politikai támpontokat talált kolozsvári találkozójuk alkalmával, a holokausztot egy jelentéktelen ügynek nevezte, ugyanakkor az Úz-völgyében súlyos magyarellenes akciók főszervezője volt, parlamenti és utcai tevékenységével pedig destabilizálja az országot. „Minden ilyen találkozó legitimitásbeli nyereség a bajkeverő szélsőséges számára”, írta.

Csütörtökön arra kértük a polgármestert, fejtse ki, melyek azok az általa említett „közös dolgok”, amelyek indokolttá tették a személyes és hivatalos találkozót.

- Mindenkit meghallgatok, elfogadom a bírálatokat. Álláspontom az, hogy a párbeszéd hiánya szörnyeket szül és erőszakhoz vezet. A közösségen belüli kommunikáció hiánya szakadékot teremt, nem pedig hidakat épít. Amióta közéleti személyiség vagyok és tisztségeket vállaltam, mindig egyesíteni és nem szétválasztani akartam az embereket. A legjobb példa Kolozsvár. Emlékezzünk vissza, hol tartott a város 2004-ben: két párhuzamos világról, egy ultranacionalista városvezetésről beszélhettünk. A közösségeket a politikusok egymás ellen uszították. Azért fogadtam az elnökurat, hogy személyesen mondjam el neki: bármennyire is különbözőek vagyunk, s véleményeink akármennyire ellenkeznek, mindig őrizzük meg a demokratikus szabályokat és senki se folyamodjon erőszakhoz. Ugyanakkor megállapodtunk abban, hogy több dologban nem értünk egyet. Én a kolozsvári AUR-osok polgármestere is vagyok. Én meggyőzött európéer, ő szuverenista. De mindketten azt gondoljuk: az erős Európában nem tűnik el a nemzeti dimenzió – közölte a polgármester.

Felvetettük: nem gondolta, hogy gesztusával legitimálja a szélsőségesnek tekintett politikust, vagy félt, hogy a kolozsvári városházára is betör?

- Nem félek a párbeszédtől. Polgármesterként a magyarokkal sem féltem társalogni, amikor pellengére állították őket. Azért is találkoztam vele, hogy megértsem, mi az erőszak oka, honnan származik. Vajon nem épp a kommunikáció hiánya az egyik ok? Üzenetem: ne szakítsátok ketté a társadalmat, ne uszítsátok egymás ellen az embereket. Keresnünk kell a kommunikációs csatornákat, társalognunk kell. Ha annak idején Radu Vasile nem ült volna le tárgyalni Miron Cosma bányászvezérrel, akkor a bányászok támadást indítottak volna Bukarest ellen, ne feledjük el – mondta a városvezető.