Besztercei majálisból Beszterce-Naszód Megyei Magyar Napok

Első alkalommal szerveztek nyolcnapos, több helyszínes gazdag programsorozatot

Besztercei majálisból Beszterce-Naszód Megyei Magyar Napok
Megújult arculattal jelentkezett a már jól ismert besztercei majális „színes” utóda, amelyet idéntől Beszterce-Naszód Megyei Magyar Napok néven szerveztek meg, és nem egy, hanem nyolcnapos, illetve nyolcmegállós eseménysorozatként zajlott le, naponta más-más településen.

ERANUS ENIKŐ

A Beszterce-Naszód Megyei Magyar Napok bő egyhetes eseménysorozata június 4-én vette kezdetét Zselyken, gyermeksziget és családos nap volt a téma, ahol a lakosok és a vendégek részt vehettek az istentiszteleten, majd megtekinthették a Sugaracska bábcsoport előadását is. A családok az elsősegély alapjait is megtanulhatták, majd különböző foglalkozásokba, kincskeresésekbe és vetélkedőkbe kapcsolódhattak be. Az egész napos színes rendezvény vacsorával és tábortűzzel zárult.

Második nap Magyar­nemegyén várták az érdeklődőket fantasztikus humoros produkcióval. A XII. Erdélyi Humorfesztivál győztese, András Előd humorista szórakoztatta a közönséget, majd a besztercei Vadrózsa néptánccsoport is fellépett. A nap közös gulyásozással ért véget.

Harmadik megálló Bethlen volt, ahol a jelenlévők szebbnél szebb rajzokat pontozhattak. A gyerekek saját szemszö­gükből mutatták be a szülővárosukat. A református lelkész, Szakács János érdekes történelmi bemutatóval egészítette ki Az én szülővárosom sokatmondó témájú rajzversenyt, mesélve Bethlen múltjáról, örökségeiről. Majd a Tündöklő világ című előadást tekinthették meg a résztvevők, amely Tamási Áron Szülőföldem, valamint a Bölcső és Bagoly című írásaiból készült, továbbá udvarhelyszéki népdalokat hallgathattak Kilyén Ilka és Ritziu Ilka Krisztina színművészek lenyűgöző előadásában és Kincses Elemér rendezésében. Hazatérés előtt Orbán Anikó, Hapsa Margit, Krizbai Róza Jolán által készített süteményeket lehetett kóstolni, akik a finomságok receptjét is megosztották.

A székely szórvány Összetartozunk programjának köszönhetően több néptáncegyüttes fellépett

Negyedik nap is telt házas eseménynek örülhettek a magyar napok résztvevői Szentmátéban. A gyerekek a mesék világába léphettek a besztercei Sugaracska bábcsoportnak köszönhetően. A kulturális program további részében a néptánc és a népzene kapott szerepet. Elsőként színpadra lépett a besztercei Vadrózsa néptánccsoport, majd a Hargita megyéből, Székelyudvarhelyről érkező Boróka néptáncegyüttes, akiket a székely szórvány Összetartozunk programjának köszönhetően láthattak. Ugyanekkor a besztercei Magyar Házban Péter Veszelovszky Éva Csodálatos a világ című könyvbemutatóján is részt vehettek az érdeklődők.

Az ötödik megálló Sófalvát karolta át, ahol fantasztikus humorprodukció, sütemények, finom gulyás, valamint latin ritmusok várták az érdeklődőket.

Pénteken két megállót foglalt magába a rendezvény, ugyanis Magyardécsén és Cegőtelkén várták a közönséget. Magyardécsén röplabdamérkőzést és ügyességi versenyeket tartottak, Nagy Zoltán testnevelő tanár felügyelete alatt. A versenyek végén természetesen nem maradhatott el a díjazás sem. Cegőtelkén a Sugaracska bábelőadásának örülhettek a gyerekek, majd a besztercei Vadrózsa néptánccsoport hozta meg sokaknak a tánckedvet. Szombaton Besztercén várták a sportkedvelő kicsiket: a sportnapon változatos sportágakat mutattak be, volt kézilabda, teremfutball, gimnasztika, aerobik és tánc.

Az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei és városi szervezete, a Besztercei MADISZ, valamint a Pro Hereditatem Egyesület által szervezett, és többek között a Communitas Alapítvány, a helyi önkormányzatok és kulturális intézmények, a Bethlen Gábor Alap által támogatott rendezvény vasárnap zárult. Június 11-én a besztercei Schullerwald Parkerdőben színes programmal, versenyekkel és sok-sok meglepetéssel készültek a szervezők a látogatóknak.

Igazán gazdag programkínálat várta a Beszterce-Naszód megyei lakosságot

Vasárnap már kora reggel a gulyásfőzők elfoglalták a helyüket, hogy időben készen legyen a nagyközönség számára az igazi magyar gulyás. Idén sem maradt senki éhesen, hiszen nyolc üstben főzték az ételt, ezek közül az egyiket a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett anyaországi kedves barátok készítették el. Ez alkalommal is finom ízek főttek a Magyar Szülők Szövetsége, a besztercei MADISZ, az Iparosok Egyesülete, Zoltán Attila üstjében, de csatlakozott a SYS Dental fogászat csapata, az RMDSZ városi szervezetének és a szentmátéi fiúknak a csapata is a gulyásfőzőkhöz.

A jelenlévők rengeteg program közül választhattak: kozmetikai műhely, ahol három terméket készíthettek el Vodnar Valentina koordinálása alatt; Magyar Szülők Szövetsége-sarok, jurtalátogatás, nyilas programok, íjászat, színes vásár, egész napos gyermeksarok óriás csúszdákkal, kézműves műhellyel, ahol a nemezelés és a kosárfonás titkait sajátíthatták el a gyerekek, de ugyanakkor volt arcfestés és Meseösvény is a Tekergők csapatával. Nem hiányozhattak ez alkalommal sem a versenyek: aknamező, célba rúgás, célba dobás, table, fagyievés, sörivás, Beer-Pong és kocsihúzás. Ha ez még nem lett volna elég, a szabadtéri esemény színvonalát a finom falatok és a kürtőskalács is emelte.

Napközben felléptek a cegőtelki fúvószenekar, helyi és erdélyi néptánccsoportok, és modern táncokat is előadtak. A fúvószenekar fellépése után, a Magyar Napok fényét a besztercei Vadrózsa közép- és haladó csoportja emelte. Ezt követte az ünnepi megnyitó, ahol jelen volt Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke, alprefektus és az esemény házigazdája, továbbá Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye közgyűlés elnöke és Baracsi Endre, a közgyűlés alelnöke, Simon Előd, Magyarország kolozsvári főkonzulátusának konzulja, Máthé Attila, az RMDSZ Beszterce városi szervezetének elnöke és városi tanácsos, Gabriel Lazanyi, a Beszterce-Naszód megyei sürgősségi kórház menedzsere, Florin Moldovan, Beszterce-Naszód megye tanácsának adminisztrátora – akik az egybegyűlteket köszöntve elmondták, hogy számukra mindig öröm a besztercei magyarság körében lenni.

Népszerű koncertek szórakoztatták a közönséget

Az ünnepi beszédek után a színpad a Melinda Dance School gyerekeké volt, akik modern táncokkal kápráztatták el a nézőket, Antal Annamária vezetésével. A folytatásban a magyardécsei Cseresznyevirág néptánccsoport műsora következett, Székely Cecília felügyelete alatt, majd a zselyki hagyományőrző néptánccsoport lépett színpadra Vajda Ilona vezetésével. Szentmátéból két néptánccsoport, a Kéknefelejts kis és nagy csoportja lépett színpadra, akiket Nagy Győző és Lakatos Imre kísért. A következő vendégek Tekéből érkeztek: a tekei Tulipán néptánccsoport, Mihálci János felügyelete alatt. Emellett a Maros megyei Bokréta néptáncegyüttes kimagasló műsorát is láthatták idén először a Schullerwald Parkerdő színpadán. A kulturális program utolsó fellépője a szászrégeni Járom néptánccsoport volt, vezetőjük Simon Szabolcs néptáncoktató.

A kulturális programot a vetélkedőkön résztvevő gyerekek és fiatalok díjazása követte, a díjakat, emléklapokat és jutalmakat Décsei Atilla megyei elnök és Antal Annamária, a Beszterce-Naszód Megyei Sport és Ifjúsági Hatóság igazgatója adta át a nyerteseknek.

Az est nem érhetett véget zenei előadás nélkül: először láthatták Beszterce nagyszínpadán a KisCipő zenekart, akik a Republic együttes legnagyobb slágereivel szórakoztatták a közönséget.

Az est az 50 éve megalakult P. Mobil együttes dalaival és fergeteges koncertjével zárult.