Beolvasztanák a megyei kórházba a Kolozsvári Urológiai Intézetet (VIDEÓVAL)

Mihăilă szerint átszervezve hatékonyabban működhet a kórház

Beolvasztanák a megyei kórházba a Kolozsvári Urológiai Intézetet (VIDEÓVAL)
A megyei kórházba történő beolvasztás ellen tiltakoztak hétfőn délben a Kolozsvári Urológiai és Veseátültetési Intézet vezetőségi tagjai és munkatársai az egészségügyi intézmény Mikó/Clinicilor utcai épülete előtt.

A tüntetéssel egybekötött sajtótájékoztatón elmondták: elégedetlenségüket az egészségügyi miniszter azon szándéka váltotta ki, hogy bezárja az intézetet. Silviu Moga, az intézet ideiglenes igazgatója (képünkön) a sajtó képviselőinek arról számolt be, hogy Ioana Mihăilă tárcavezető eltökélt szándéka lakatot tenni az egész régiót ellátó kórház ajtajára, és az eddig önálló intézményt a Kolozs Megyei Sürgősségi Kórház részévé tenni. Ezt tegnap maga a tárcavezető is megerősítette, és az átszervezést azzal indokolta, hogy míg az intézet költségvetésének növelése megoldható, a személyzeti kiadásokra nem találtak megoldást. Az ügyben László Attilát, a szenátus egészségügyi bizottságának elnökét is megkerestük és egy hiteles belső forrással is beszéltünk.Miután a Kolozsvári Urológiai Intézet vezetőségének hétfői beszámolója, egy megbízható belső forrás, László Attila szakpolitikus és az egészségügyi miniszter sajtónyilatkozatai alapján megismerhettük az egészségügyi intézet túléléséért folytatatott harcának hátterét, kiderült, az ügy mögött összetett érdekhálózat húzódik meg.

A Mikó/Clinicilor utcában működő intézet vezetősége és munkatársai tegnap sajtótájékoztatóval egybekötött tiltakozást szerveztek, amely során a sajtó képviselőinek az egészségügyi intézmény súlyos gondjait részletezték. Silviu Moga, az intézet ideiglenes igazgatója arról számolt be az újságíróknak, Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter egyszerűen fel akarja számolni az intézményt.

– Kezdetben a tárcavezető nem akart szóba állni velünk, majd egy szombati nap estéjén beállított hozzánk és arrogánsan viselkedett. Előbb azt állította, hogy a csőd szélén állunk, majd kijelentette, utánanézett, és anyagilag mégsem állunk olyan rosszul – mesélte Moga. Hozzátette: a tárcavezetőt az is zavarta, hogy a Kolozs Megye Tanács integrált szervátültetési központot szándékszik létrehozni, és a Kolozs Megyei Sürgősségi Kórházat nem vonták be a folyamatba. – Sajnos, az általunk felvetett problémákra nem tudott megoldást találni, azt mondta, fel kell találnunk magunkat – nyilatkozta az intézetvezető.

Silviu Moga a miniszterelnökhöz is fordult, megkérdezte tud-e az egészségügyi tárcavezető szándékáról, és mi a véleménye róla. – Sorin Cîţu úrnak meg kell értenie egy ilyen intézmény fontosságát. Le kell ülnünk és közösen meg kell találnunk a tevékenység folytatásához szükséges megoldásokat – fogalmazott.

A miniszter megerősítette: átszervezik az intézetet

Ioana Mihăilă az intézet épülete előtt tiltakozó szakemberek nyilatkozataira reagálva kijelentette: az elkövetkező időszakban átszervezik az urológiai intézetet. – Jogi intézkedéseket is foganatosítunk, ennek eredményeképpen pedig az intézet a Kolozs Megyei Sürgősségi Kórház részévé válik. Július elsején lép életbe az egészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó új keretszerződés, s ez maga után vonja az egészségügyi intézmény költségvetésének növekedését. Az általunk indítványozott 340 ezer lejes többletjövedelmet a működtetésre fordítjuk, a személyzeti kiadásokra viszont nincs megoldás – jelentette ki a tárcavezető.

A miniszter szerint az átszervezés hatékonyabbá teszi majd az intézet működését. – Gondok vannak a helyiséggel és a személyzet javadalmazásával is, ezért az elkövetkezőkben az intézet a Kolozs Megyei Sürgősségi Kórház részévé, annak az urológiai és veseátültetési központjává válik. Így ráadásul lehetőség nyílik arra, hogy az új központ igénybe vegye a kórház laboratóriumait és radiológiai szolgáltatásait. Jelenleg az intézet éppen ezek elszámolását igényeli az egészségügyi minisztériumtól – emelte ki a tárcavezető.

László Attila: drasztikusan csökkent a páciensek száma

Az ügyben megkerestük László Attilát, a szenátus egészségügyi bizottságának elnökét is. A Kolozs megyei szenátor azzal indokolta a tervezett átszervezést, hogy az új koronavírus megjelenése okozta világjárvány miatt drasztikusan csökkent az intézet szolgáltatásait igénybe vevő páciensek száma. – Az alacsony betegszámmal az intézet nem életképes – jelentette ki.

Felvetettük: a világjárvány remélhető lecsengése lehetőséget teremthet a betegszám növekedésére, de ez a szenátor szerint csak nagyon lassan következhet be. – Lényegében arról van szó, hogy egy 1800 ágyas intézménybe beolvasztanak egy 60 fekvőhellyel rendelkező intézetet. Nem lesz külön menedzser, orvosigazgató és vezetőtanács – jelentette ki a szakpolitikus.

László Attilának a páciensek számának csökkenésére vonatkozó állításait határozottan cáfolta a Szabadság által megkeresetett belső, hiteles forrás. – A pandémia kezdete óta rengeteg beteget fogadtunk azoktól a kórházaktól is, amelyek COVID-központokká váltak. Keményen dolgoztunk az elmúlt másfél évben is. A politikusoknak nem kellene megalapozatlan kijelentéseket tenniük, főleg nem a sajtó kérésére – vélekedett a szakorvos. Hozzátette: szerinte az állami egészségügyi intézmény ellehetetlenítésére megy ki a játék: a cél a magánkórházak helyzetbe hozása.

A Kolozsvári Urológiai és Veseátültetési Intézetet igen nehéz anyagi helyzetbe hozó Mihai Lucant, az intézet akkori ügyvezető igazgatóját 2017-ben vette őrizetbe a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT). A sebészt az állami intézmény megkárosításával vádolták: a sikkasztás értéke meghaladta az 5 millió lejt.

A helyszínen készített képsorok ide kattintva tekinthetők meg.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Ezekben a napokban emlékezünk arra, hogy idén 25 esztendeje annak a történelmi látogatásnak, amelyet Szent II. János Pál pápa tett 1999. május 7–9. között Romániában. Személyében első ízben látogatott el Krisztus földi helytartója, a katolikus egyház feje többségében ortodox vallású országba.
Közhír