Benzinkutat is bont a nagy kolozsvári parkosítás

Benzinkutat is bont a nagy kolozsvári parkosítás
Másfél tucatnyi park szerepel a kolozsvári önkormányzat fejlesztési terveinek idei prioritási listáján, köztük újak létrehozása is.

Két park felújítását befejezik az idén (Hunyadi/St. cel Mare téri park, Farmec park); öt terv folyamatban van (Vasutas, Armatura, Tyúkpiac/Caragiale park, Donát–Nyárfasor negyedi Szamos-part korszerűsítése, új park kialakítása a Kalotaszegi/Gr. Alexandrescu utcában); három esetében az idén hirdetik meg vagy véglegesítik a közbeszerzési eljárást a tervek elkészítésére vagy a kivitelezésre, és ha ezek időben megtörténnek, még a munkálatok is elkezdődhetnek 2022-ben (Kalányos/Primaverii utcai és Hétvezér/14 Iulie téri park korszerűsítése, a bicikliút kiépítésével egybekötött parkosítás a reptér környékén); az előtanulmányok szakaszában van a Keleti park és Fellegvár rendezése, a Transilvania kiállítócsarnok környezetének teljes átalakítása okosutcával és parkosítással és további négy új park építése a Hajnal és a Jónapot negyedben, valamint a Nyárfasoron a Malomárok folyosónak a Rózsák parkjával kezdődő területrendezési terv keretében, illetve a borháncsi parkerdő kialakítása (bölcsődéből, óvodából, iskolából álló oktatóközpont, sporttelep és klinika létesítésével együtt).

Az egyik leglátványosabb fejlesztés a zsúfolt Monostor lakónegyedi park. A Kalányos/Primaverii utcán tervezett parkosítás átfogja a Fenesi úti híd kolozsmonostori templommal átellenes oldalától a (fejlesztéssel felszámolandó) Mol benzinkút és az utóbbi évtizedekben épített ortodox templom irányában a Déli/Izlazului és Kalányos utcák kereszteződésénél található körforgalomig terjedő területnek a Bazsarózsa/Ion Mester, Emil Cioran és Almás/Almasului utcák által közrefogott szakaszát. Az egymással kvázi párhuzamosan haladó három utcában teret nyer majd a gyalogos közlekedés, az Emil Cioran például (amely most belekanyarodik a Bazsarózsába) zsákutca lesz, bejárattal a célforgalom számára is csak a Mező/Campului utcáról, az Almás utca Kalányos utcai kijárata is megszűnik.

Ismét felszínre hozzák a betemetett Kálvária patak egy szakaszát, vízparti növényzetet telepítenek a park vizes szakaszára, esőkertet hozva létre. Lesz játszótér, kosárlabdapálya (kiegészítve a benzinkút mögött felavatott új parkolóház tetején kialakított sportpályákat), amfiteátrum, kutyasétáltató, pihenőhelyek, töltőállomások elektromos autók, rollerek és biciklik számára, földalatti kukák, természetes elemeket ötvöző vízlevezető rendszer. A parkolóhelyeket átalakítják, helyenként kevesebb, máshol több parkolóhelyet ígérnek, de az autók okozta látványszennyezést intenzív fásítással ellensúlyozzák: a leltározás alapján a területen jelenleg számlált több mint hatszáz fa és cserje nagyobb részét megőrzik vagy átültetik és további mintegy négyszázat ültetnek. A Bazsarózsa és Emil Cioran utcákban található 8 fa mellé további hetvenet ültetnek, és 15 új parkolóhelyet alakítanak ki.