Belgrádban őrizetbe vették Sebastian Ghiţăt (FEJLEMÉNNYEL)

Kiadatása legtöbb egy hónapot tarthat

Belgrádban őrizetbe vették Sebastian Ghiţăt (FEJLEMÉNNYEL)
Őrizetbe vették ma Belgrádban Sebastian Ghiţă üzletembert, volt politikust, aki decemberben szökött meg a hatóságok elől, amelyek több korrupciós ügyben is nyomoznak ellene.

A hírt a rendőr-főkapitányság jelentette be péntek reggel. Közölték: Sebastian Ghiţát a szerbek vették őrizetbe a románoktól kapott információk alapján. A rendőrség egyben köszönetet mondott több európai állam - köztük Magyarország - hatóságainak a Ghiţă-ügy megoldására tett erőfeszítéseikért.

Victor Ponta volt miniszterelnök jó barátja, szökése után leleplezőnek szánt információkat közölt a  korrupcióellenes harc vélt politikai befolyásoltságáról. Leleplezéseit a tulajdonában levő România TV hírtelevízióban sugározták. Ezek következtében mondott le tisztségéről január közepén Florian Coldea, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) operatív vezetője.

**************

Néhány naptól kezdve legtöbb egy hónapig tarthat a ma Belgrádban megtalált és őrizetbe vett Sebastian Ghiță kiadatása a hatóságok szerint.

A romániai illetékes hatóságok szerint a kiadatás az igazságügyi minisztériumon keresztül történik.

„Az összetett nyomozás és a Román Rendőrség különleges műveletekért felelős ügyosztálya által szolgáltatott információk nyomán az éjszaka folyamán Belgrádban megtalálták és őrizetbe vették Sebastian Aurelian Ghiță gyanúsítottat. Köszönjük az együttműködést a szerbiai, magyarországi, bolgár, görögországi, törökországi, montenegrói, horvátországi, ausztriai, olaszországi és franciaországi rendfenntartó szerveknek, mint ahogy a belföldi partnereinknek is. Amikor azonosították, az érintett személy hamis iratokkal igazolta magát, az iratokon az egyik európai uniós tagállam jelei álltak” – mutat rá a Román Rendőrség mai közleménye.

Megjegyzik, jelenleg zajlik az ilyen helyzetekben megszokott eljárás.

Sebastian Ghițát 2016. december 19-éről 20-ára virradó éjszaka vesztették szem elől az őt megfigyelés alatt tartó rendőrök az 1-es jelzésű országúton, amikor éppen egy, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által szervezett eseményről tartott haza fele – nyilatkozták igazságszolgáltatási források.

Az idézett források szerint a Ghițát megfigyelő rendőrök azt mondták, hogy több mint 200 kilométer/órás sebességgel haladt, egy másik autó pedig a rendőrök elé állt. Később az autót, amelyben Sebastian Ghiță utazott, megtalálták lakásánál, így az őt megfigyelők azt hitték, hogy alszik.

Ugyanakkor a nyomozáshoz közel álló források azt mondják, hogy nem volt szó közúti követésről, mivel a lehallgatták és meghatározott pontokon monitorozták. Mi több, az utolsó hely, ahol látták, az a SRI eseménye volt.

Sebastian Ghiță nevére távollétében két letartóztatási parancsot adtak ki.