Belga miniszterelnök Romániában: a NATO tagállamai megvédik egymást

Belga miniszterelnök Romániában: a NATO tagállamai megvédik egymást
A NATO védelmi szövetség, és a tagállamok készen állnak megvédeni területeiket egy támadás esetén - hangsúlyozta szerdán a belga miniszterelnök.

Alexander De Croo román hivatali kollégájával, Nicolae Ciucával és Klaus Iohannis államfővel közösen látogatást tett a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu légi bázison. Beszédében a belga kormányfő rámutatott, „brutális támadás” érte az EU és a NATO alapvető értékeit, a szabadságot, a demokráciát és az emberi jogokat.

„A NATO egy védelmi szövetség és az is marad. Soha nem volt célunk eszkalálni a helyzetet és nem is lesz az, de legyen világos: a NATO-szövetségesek felkészültek arra, hogy megvédjék területeiket. Az egyikünk ellen intézett támadás mindannyiunk elleni támadásnak minősül. Összefogunk, hogy megvédjük értékeinket, területeinket” - fogalmazott.

Hozzátette, Európa továbbra is támogatja Ukrajnát, befogadja a háború elől menekülőket, katonai segítséget nyújt az országnak, ugyanakkor a szankciókkal elszigeteli Oroszországot. Rámutatott, Vlagyimir Putyin tévedett, amikor azt hitte, hogy könnyen ellenőrzése alá tudja vonni Ukrajnát, és a NATO-t is alulértékelte.

„Mekkorát hibázott! Az a tény, hogy a NATO egy nappal Ukrajna Oroszország általi megtámadása után aktiválta Reagáló Erőit - először e haderő megalakítása óta -, jól jelzi, hogy a szövetség egységesebb és elszántabb, mint eddig bármikor” - nyomatékosította.

(Borítókép: De Croo, jobbról az első civilben, Klaus Iohannis és Nicolae Ciucă. Fotó: presidency.ro)