Bajnokok Ligája: nyolc csapat négy továbbjutó helyért a csoportkör utolsó játéknapján

Bajnokok Ligája: nyolc csapat négy továbbjutó helyért a csoportkör utolsó játéknapján
Nyolc csapat verseng a négy továbbjutó helyért a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó játéknapján: a legnagyobb izgalommal a B-csoport együttesei várhatják a szerdai zárást, tekintve, hogy ott mindegyiküknek maradt még matematikai esélye.

Külön érdekessé teszi a végkifejletet, hogy jelenleg a Borussia Mönchengladbach (8 pont) és az ukrán Sahtar Donyeck (7) áll továbbjutó helyen, viszont szerdán mindkét gárda vendégként lép pályára, ráadásul az előzetesen biztos továbbjutónak tartott két favorit, a Real Madrid (7) és a Milánói Internazionale (5) otthonában. A képlet az olaszok szempontjából végtelenül egyszerű: nekik mindenképpen nyerniük kell, illetve azért szurkolniuk, hogy ne szülessen döntetlen Madridban. Utóbbi esetben ugyanis a Mönchengladbach megelőzné őket, a Real Madriddal pedig azonos pontszámmal végeznének, és az egymás elleni összevetésben alulmaradnak, tekintve, hogy mindkétszer kikaptak a spanyoloktól. Abban az esetben viszont, ha valamelyik fél győzni tud a spanyol fővárosban, akkor továbbjutnak, hiszen megelőzik a vesztest: a spanyolokat pontszámmal, a németeket az egymás elleni eredménnyel.

A statisztika és a forma viszont némi aggodalommal töltheti el az olaszokat, legalábbis a spanyolországi mérkőzést illetően. A Real Madrid és a Mönchengladbach is hullámzó teljesítményt nyújt az elmúlt hetekben, a legutóbbi hat tétmeccsükön megszerezhető 18 pontból a spanyolok hetet, a németek nyolcat tudtak begyűjteni, egymás elleni találkozóik során pedig háromszor nem bírtak egymással – például a most zajló sorozatban sem –, egy-egy alkalommal viszont a házigazda négygólos különbséggel kerekedett felül.

Az A-csoportban a címvédő német Bayern München a szerdai eredményektől függetlenül biztos csoportelsőként végez, mögötte helyzeti és pontelőnyben az Atlético Madrid (6 pont) van a magyar válogatott Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató Red Bull Salzburggal (4) szemben. Miután a továbbjutásban még reménykedő két együttes egymással mérkőzik meg, minimális matematikára van szükség: az osztrákoknak nyerniük kell, hogy az egyenes kieséses szakaszba jussanak, a bajnoki és a BL-szezonban összesen egyszer vesztes spanyoloknak – Münchenben szenvedtek vereséget – ehhez elég nem kikapniuk.

A C-csoportban nem maradt nyitott kérdés, az angol Manchester City és a portugál FC Porto is bejutott már a nyolcaddöntőbe, miként a D-csoportban első angol FC Liverpool is. Utóbbi csoportriválisai közül az Atalanta Bergamo (8) és az Ajax Amszterdam (7) reménykedhet még a tavaszi BL-folytatásban, ezek a csapatok szintén egymással meccselnek. Ráadásul itt is a házigazdák, jelen esetben a hollandok játszanak győzelmi kényszerben. Bár az Ajax legutóbbi két tétmérkőzését elveszítette, az Atalanta sem szárnyalt az elmúlt hetekben. Az olasz gárda legutóbbi hat tétmérkőzése közül csak egyet tudott megnyerni – igaz, az a liverpooli BL-meccse volt –, viszont háromszor döntetlent játszott, amely eredmény számára szerdán üdvözítő lehet.

A D-csoportban 19.55-kor, a többiben 22 órakor kezdődnek a mérkőzések.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló:

A-csoport: • Bayern München (német)–Lokomotív Moszkva (orosz) – élőben közvetíti a Look Sport3, a DigiSport4 és a Telekom Sport4 • Red Bull Salzburg (osztrák)–Atlético Madrid (spanyol) – Look Sport2. A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Bayern 13 pont, 2. Atlético 6, 3. Salzburg 4, 4. Lokomotív Moszkva 3.

B-csoport: • Milánói Internazionale (olasz)–Sahtar Donyeck (ukrán) – Look Sport, DigiSport2 és Telekom Sport2 • Real Madrid (spanyol)–Borussia Mönchengladbach (német) – Look Sport+ és Telekom Sport1. Az állás: 1. Mönchengladbach 8 pont, 2. Sahtar 7, 3. Real Madrid 7, 4. Inter 5.

C-csoport: • Olimpiakosz Pireusz (görög)–FC Porto (portugál) • Manchester City (angol)–Olympique Marseille (francia). Az állás: 1. (már továbbjutott) Man. City 13 pont, 2. (már továbbjutott) Porto 10, 3. Olimpiakosz 3, 4. Marseille 3.

D-csoport: • Ajax Amsterdam (holland)–Atalanta Bergamo (olasz) – Look Sport, DigiSport1 és Telekom Sport3 • FK Midtjylland (dán)–FC Liverpool (angol) – Look Sport+, DigiSport2 és Telekom Sport2. Az állás: 1. (már továbbjutott) Liverpool 12 pont, 2. Atalanta 8, 3. Ajax 7, 4. Midtjylland 1.

Pontazonosságnál az egymás elleni eredmények rangsorolnak.