Bajnokok Ligája: Háromgólos ferencvárosi vereség

Bajnokok Ligája: Háromgólos ferencvárosi vereség
A Ferencvárosi Torna Club 4–1-re kikapott szerdán az olasz Torinói Juventustól a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek harmadik fordulójában a budapesti Puskás Arénában.

A magyar bajnok a katalán FC Barcelona otthonában elszenvedett 5–1-es vereség és a Dinamó Kijev elleni múlt heti, hazai 2–2-es döntetlen után a G-csoport negyedik helyén áll egy ponttal, az ukránok jobb gólkülönbségükkel előzik meg a zöld-fehéreket.

Az ukrán Szerhij Sztanyiszlavovics Rebrov együttese legközelebb november 24-én lép pályára a BL-ben, a negyedik fordulóban a torinói gárda vendége lesz.

A találkozót az izraeli Orel Grinfeld vezette.

Az FTC összeállítása: Dibusz Dénes – Lovrencsics Gergő, Lasa Dvali, Miha Blazics, Botka Endre (68. perc Marcel Heister) – Sigér Dávid, Wergiton do Rosário Calmon Somália, Ihor Ihorovics Haratyin – Olekszandr Valerijovics Zubkov (81. perc Myrto Uzuni), Isael da Silva Barbosa (74. perc Franck Boli), Tokmac Chol Nguen (74. perc Mak Róbert).

A kezdés előtt a ferencvárosi szurkolótábor a csapat mezének színeiben – zöldben, fehérben és feketében – zászlókat lengetve és egy óriási, „Régi hírünk most újra él” felirattal köszöntötte kedvenceit. A budapesti Puskás Aréna lelátóján – az európai szövetség járványügyi előírásait betartva – mintegy 20 ezer néző foglalhatott helyet.

Szakadó esőben kezdődött a találkozó, s az Andrea Pirlo edzette Juventus mindjárt magához ragadta a kezdeményezést. A vendégek gyorsan járatták a labdát a középpályán, a széleken rendre zavarba hozták a hazai védelmet. A 7. percben a kolumbiai Juan Guillermo Cuadrado Bello iramodott meg a jobb szélen, senkitől sem zavartatva középre adott, a középen üresen álló, 100. Juve-meccsét játszó spanyol válogatott Álvaro Morata két méterről a hálóba passzolt (0–1).

Az FTC csak a bekapott gól után tudott támadást vezetni, Lovrencsics aktív volt a jobb oldalon, Nguen pedig átlövésekkel próbálkozott. A hazaiak többször is eljutottak az ellenfél kapujáig, de a befejezéseknél mindig hiányzott valami plusz, nem jelentettek igazi veszélyt, a Juventus kontrái viszont annál inkább. Fél óra elteltével kissé „leült” a játék, majd a 35. percben a koronavírus-fertőzése után visszatért, szezonbeli első BL-találkozóján szereplő portugál Cristiano Ronaldo léphetett ki teljesen egyedül, de Blazics az utolsó pillanatban szerelte őt az ötös sarkánál. 

A második félidő egy veszélyesnek ígérkező Ronaldo-szabadrúgással indult, de a 22 méterről leadott, középre tartó, gyenge lövést Dibusz könnyedén fogta. Ezt követően megpróbálta magához ragadni a kezdeményezést a magyar bajnok, de az ellenfél 16-osához érve minden alkalommal „elfogyott a tudomány”. A másik oldalon Ronaldo veszélyeztetett többször is, de vagy az albán Lasa Dvali blokkolta a lövését, vagy ő maga célzott pontatlanul. A portugál aztán egy gólpasszt azért összehozott, Morata második találatával pedig eldőlni látszott az összecsapás (60. perc: 0–2). A házigazdák a hajrához érve fáradni kezdtek, többször is hibáztak hátul, és két potyagóllal padlóra kerültek (mindkét találatnál Dibusz és Blazics hibázott, s az argentin–olasz Paulo Bruno Exequiel Dybala volt a szemfüles). A szépítés lehetőségét ezzel együtt nem adták fel, ez végül az utolsó percben sikerült is: az elefántcsontparti Boli a hajrában előbb ziccert rontott, majd azonban betalált a lengyel Wojciech Tomasz Szczesny kapujába.

Az FC Barcelona ugyanezzel a végkimenetellel a Mircea Lucescu edzette Dinamó Kijev ellen is hibátlan maradt. A katalánok már öt perc után vezetést szereztek a csapatkapitány argentin Lionel Messi büntetőjével. A második félidőben Gerard Pique duplázta meg az előnyt, azonban a koronavírus által megtizedelt ukránok (egyebek között a román idegenlégiós Tudor Băluţă is megfertőződött) szépíteni tudtak Viktor Cigankov révén, így végig szoros maradt az összecsapás, de újabb gól már nem született.

Eredmények, Bajnokok Ligája, G-csoport, 3. forduló: • Ferencvárosi Torna Club–Torinói Juventus (olasz) 1–4 (gól: Franck Boli – 90. perc, illetve Álvaro Morata 2 – 7. és 60., Paulo Dybala – 73., valamint Lasa Dvali – 81. perc, öngól) • FC Barcelona (spanyol)–Dinamó Kijev (ukrán) 2–1 (Lionel Messi – 5., 11 m és Gerard Pique – 65. perc, illetve Viktor Cigankov – 75. perc). A csoport állása:

1.      Barcelona   3       3       0       0       9–2   9

2.      Juventus     3       2       0       1       6–3   6

3.      Kijev 3       0       1       2       3–6   1

4.      FTC  3       0       1       2       4–11 1

A Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal felálló RB Lipcse hátrányból verte 2–1-re a PSG-t. A magyar válogatott első számú kapusának óriási szerepe volt abban, hogy az RB Lipcse visszavágott a francia bajnoknak az előző szezonbeli elődöntős vereségért, ugyanis 1–0-s hátrányban kivédte az első gólt szerző argentin Ángel Di María büntetőjét. A lipcseiek sikerükkel feljöttek a továbbjutást érő második helyre, míg a párizsiak visszacsúsztak a harmadikra.

Az angol Chelsea a francia Stade Rennes, a spanyol FC Sevilla pedig az orosz FK Krasznodar csapatát győzte le hazai pályán, így mindkettő nagy lépést tett a továbbjutás felé, ugyanis így már hat ponttal előzik meg a másik két riválist.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 3. forduló:

E-csoport: • Chelsea (angol)–Stade Rennes (francia) 3–0 (gól: Timo Werner 2 – 10. és 41., mindkettő 11 m, továbbá Tammy Abraham – 50. perc; kiállítva: Dalbert Henrique Chagas Estevão – 40. perc, Rennes) • FC Sevilla (spanyol)–FK Krasznodar (orosz) 3–2 (Ivan Rakitics – 42., valamint Juszef en-Nesziri 2 – 69. és 72. perc, illetve Magomed-Sapi Szulejmanov – 17. és Marcus Berg – 21. perc, 11 m; kiállítva: Jesus Navas – 45. + 5. perc, Sevilla). Az állás: 1. Chelsea 7 pont (7–0), 2. Sevilla 7 (4–2), 2. Krasznodar 1 (3–8), 4. Rennes 1 (1–5).

F-csoport: • Zenit Szentpétervár (orosz)–SS Lazio (olasz) 1–1 (Alekszandr Jerokin – 33. perc, illetve Felipe Caicedo – 82. perc)• Club Brugge (belga)–Borussia Dortmund (német) 0–3 (Thorgan Hazard – 14., továbbá Erling Braut Håland 2 – 18. és 32. perc). Az állás: 1. Dortmund 6 pont, 2. Lazio 5, 3. Brugge 4, 4. Zenit 1.

H-csoport: • Isztambul Basaksehir (török)–Manchester United (angol) 2–1 (Demba Ba – 13. és Edin Visca – 40. perc, illetve Anthony Martial – 43. perc) • RB Lipcse (német)–Paris Saint-Germain (francia) 2–1 (Christopher Nkunku – 42. és Emil Forsberg – 56. perc, 11 m, illetve Ángel Di María – 6. perc; kiállítva: Idrissa Gana Gueye – 69. és Presnel Kimpembe – 95. perc, mindkettő PSG; a 16. percben Di María 11-est hibázott). Az állás: 1. MU 6 pont (8–3), 2. Lipcse 6 (4–6), 3. PSG 3 (4–4), 4. Basaksehir 3 (2–5).

Borítókép: A ferencvárosi Franck Boli (elöl) gólt lő, balról Wojciech Szczesny, az olasz csapat kapusa – FOTÓ: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT