Bajnokok Ligája: A Puskás Arénában is folytatta menetelését a Manchester City

Bajnokok Ligája: A Puskás Arénában is folytatta menetelését a Manchester City
A Manchester City 2–0-ra nyert a házigazda Borussia Mönchengladbach ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének szerdai első mérkőzésén a Puskás Arénában.

A találkozót azért rendezték Budapesten, mert a koronavírus-járvány alatt bevezetett szigorú német beutazási szabályok miatt a Borussia Mönchengladbach nem tudta otthonában fogadni a Premier League listavezetőjét.

A spanyol Josep Guardiola együttese sorozatban a 19. tétmérkőzésén diadalmaskodott, összességében pedig 26 találkozó óta nem talált legyőzőre.

A Manchester City az első perctől fogva hatalmas mezőnyfölényben futballozott, a németek láthatón csakis a kontráikban bíztak, de legtöbbször már saját térfelük közepén véget értek a támadásaik. Az angol listavezető nyomása a 29. percben törte meg a „hazaiakat”, a 173 centiméter magas a portugál Bernardo Silva fejelt a hálóba.

A fordulást követően gyorsan eldönthette volna a meccset a City, de a brazil Gabriel Jesus óriási helyzetben sokat teketóriázott. A 63. percben kis híján egyenlített a Borussia Mönchengladbach, de a francia Alassane Alexandre Pléa csodálatos sarkazása nem sokkal mellé ment. Két perccel később viszont már megduplázta előnyét a City, Gabriel Jesus ezúttal nem hibázott.

A találkozó hátralevő részét a City magabiztosan futballozta végig, igaz, éppen a lefújás előtti pillanatban kimaradt egy német ziccer – az egyetlen a meccsen –, amely esélyt adhatott volna a visszavágóra.

*

A játéknap másik találkozóján mérkőzés nagy részében emberelőnyben játszó Real Madrid hajrában szerzett találattal 1–0-re győzött az Atalanta vendégeként Bergamóban.

Nem volt könnyű helyzetben a spanyol együttes, a francia Zinédine Zidane vezetőedző ugyanis kilenc játékosára sérülés miatt nem számíthatott.

Ennek ellenére támadólag lépett fel a 100. egyenes kieséses BL-mérkőzését játszó királyi gárda, amelynek eredményeként a kilépő francia Ferland Mendyt gólhelyzetben buktató svájci Remo Freulert kiállította a játékvezető a 17. percben. Támadásban maradt az emberelőnyben játszó Real, de gól nem született az első játékrészben.

A fordulás után is a madridiak birtokolták többet a labdát és többször is eljutottak Pierluigi Gollini kapujáig, a szervezetten védekező Atalanta azonban a hajráig megőrizte kapuját a góltól. A 86. percben aztán Mendy 20 méteres tekeréssel betalált, megnyerve a találkozót a 13-szoros BL-győztesnek.

Eredmények, Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés: • Borussia Mönchengladbach (német)–Manchester City (angol) 0–2 (gól: Bernardo Silva – 29. és Gabriel Jesus – 65. perc) • Atalanta Bergamo (olasz)–Real Madrid (spanyol) 0–1 (Ferland Mendy – 86. perc; kiállítva: Remo Freuler – 17. perc, Atalanta). Szerdán játszották: • SS Lazio (olasz)–Bayern München (német) 1–4 (gólszerzők: Carlos Joaquín Correa – 49. perc, illetve Robert Lewandowski – 9., Jamal Musiala – 24., Leroy Azia Sané – 42., Francesco Acerbi – 47. perc, öngól) • Atlético Madrid (spanyol)–Chelsea (angol) 0–1 (Olivier Giroud – 71. perc).A visszavágókat március 16–17-én rendezik.

A Spurs elsőként a 16 közt az Európa Ligában

A Tottenham Hotspur kettős sikerrel kerekedett az osztrák Wolfsberger AC fölé, így a legjobb 16 közé jutott a labdarúgó Európa Ligában.

Az első mérkőzésen – amelyet a budapesti Puskás Arénában rendeztek – az angol csapat vendégként nyert 4–1-re. A szerdai visszavágón hazai környezetben pedig már az első félidőben előnyt szerzett, a második játékrészben pedig fölényessé növelte a különbséget.

Eredmény, Európa Liga, a nyolcaddöntőbe jutásért, visszavágó: • Tottenham Hotspur (angol)–Wolfsberger AC (osztrák) 4–0 (gól: Bamidele Jermaine „Dele” Alli – 11., Carlos Vinícius 2 – 50. és 83., valamint Gareth Frank Bale – 73. perc) – továbbjutott a Tottenham kettős győzelemmel, 8–1-es összesítéssel.

A többi 15 mérkőzést csütörtökön játszották.

Borítókép: A végeredményt beállító brazil Gabriel Jesus, a Manchester City játékosa támadásban (középen labdával) – MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT