Az OTP eladja romániai leánybankját a Banca Transilvaniának

Az OTP-csoport 347,5 millió euróért eladja román leányvállalatát, az OTP Bank Romániát a piacvezető Banca Transilvaniának (BT); a kötelező érvényű megállapodást pénteken írták alá a felek - tájékoztatta az MTI-t a pénzintézet.

A megállapodás értelmében eladják az OTP Bank Románia leányvállalatait is, ezzel 20 év után a magyar pénzintézet teljesen kivonul a román piacról - közölték. A tranzakció zárása várhatóan a következő hónapokban lesz, az illetékes pénzügyi- és versenyhatóságok jóváhagyásainak függvényében.  

A szabályozói engedélyek megszerzése után az OTP Bank Románia egyesül a BT-vel. Az OTP Bank márkanevet átmenetileg megtartják annak érdekében, hogy biztosítsák az egyesülés befejezéséig az ügyfelek és a munkatársak számára a zökkenőmentes átmenetet.

Kiemelték: az OTP Bank Románia fenntartja a Bethlen Gábor Alapítvány felé a Szülőföldön magyarul programmal kapcsolatban fennálló kötelezettségvállalásait. "Jelentős organikus növekedést értünk el az elmúlt években, mindamellett világossá vált, hogy stratégiai növekedési céljainkat nem tudjuk elérni akvizíciók nélkül, márpedig a belátható jövőben kis esély mutatkozik egy lehetséges felvásárlásra" - idézte a közlemény Csányi Sándort, az OTP Bank elnök-vezérigazgatóját.

Az OTP Bank Románia 2004-ben lépett a román piacra, részesedése eszközállomány alapján 2,64 százalék volt szeptember elején. Közel 420 ezer lakossági és több mint 22 ezer vállalati ügyfellel rendelkezik, és mintegy 100 fiókból álló hálózatában 1800 munkavállaló dolgozik.

A Banca Transilvania a legnagyobb bank Romániában és Dél-Kelet Európában. Univerzális bankcsoportként szolgáltatásai lefednek minden ügyfélkört és üzletágat a pénzügyi szektorban, kiterjedt fiókhálózattal és élvonalbeli online megoldásokkal rendelkezik. A hitelezés területén piaci részesedése 20 százalék, ügyfelei száma meghaladja a 4 milliót, munkavállalói száma a 10 ezret - áll a közleményben.

Az OTP a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján azt is közölte, az eladási ár (347,5 millió euró) alacsonyabb, mint a tranzakció keretében értékesítendő leányvállalatok konszolidált könyvekben szereplő nettó eszközértéke. Ezért a tavaly utolsó negyedévi eredményben a tranzakció kapcsán konszolidált szinten 59,5 milliárd forintos adózás utáni negatív eredményhatást könyveltek el, melyet a bank a 2023 negyedik negyedéves tőzsdei jelentésben a korrekciós tételek között mutat be.

A tranzakció hatására, annak zárásakor az OTP-csoport tőkemegfelelési mutatója várhatóan 52 bázisponttal fog javulni - áll a közleményben.