Az olasz Saipemre bízták a mélytengeri földgáz kitermelését

Az olasz Saipemre bízták a mélytengeri földgáz kitermelését
Az olasz Saipem kapott mintegy 1,6 milliárd euró értékű megbízást arra, hogy megtervezze, kiépítse és beüzemelje a Fekete-tenger Romániához tartozó térségében található Neptun Deep földgázmező kitermeléséhez szükséges offshore (tengeri) infrastruktúrát - jelentette be a Bukaresti Értéktőzsdén (BVB) a kitermelési jogok 50 százalékával rendelkező OMV Petrom.

A szerződés hat mélytengeri (1000 méteres mélységben) és négy kevésbé mély (100 méter mélységű) vizeken elvégzendő próbafúrásra, három tenger alatti kitermelő egységre, egy 100 méteres mélységű térségben építendő platformra és az energiahordozót a román partokig szállító fő gázvezeték kiépítésére terjed ki, továbbá a Tuzla térségében megvalósítandó - más alvállalkozók által építendő - szárazföldi infrastruktúra mérőállomását is magában foglalja.

A Saipem az offshore berendezéseknél használt anyagok tesztelésébe Ploiesti melletti (romániai) kutatóközpontjának mintegy 200 szakemberét is bevonja, akiknek 95 százaléka román - közölte Alessandro Puliti, a cég vezérigazgatója.

A beruházást az OMV Petrom a kitermelési jogok másik társtulajdonosával, a román állami tulajdonban lévő Romgazzal közösen, a költségeket egyenlő arányban elosztva valósítja meg.

Az OMV Petrom és a Romgaz mintegy 4 milliárd eurót fog befektetni a mintegy 100 milliárd köbméternyi földgáz kitermelését célzó Neptun Deep projektbe. A Domino és Pelican Sud nevű lelőhelyekről származó első földgázmennyiségek a tervek szerint 2027-ben kerülnek be a román és nemzetközi földgázhálózatba - írta az Agerpres hírügynökség a beruházók közleményét idézve.

Az osztrák OMV-csoport többségi tulajdonában lévő OMV Petrom (amelyben a román államnak több mint 42 százalékos részesedése van) tavalyi mintegy 43 millió tonna kőolaj-egyenértékű kőolaj- és földgáztermelésével, évi 4,5 millió tonnás finomítási kapacitásával Dél-Kelet-Európa legnagyobb energiavállalatának számít, amely Romániában és a környező országokban 780 üzemanyagtöltő-állomást működtet OMV, illetve Petrom márkanév alatt - tette hozzá a román állami hírügynökség.