Az év első holdfogyatkozását láthatjuk ma este

Az év első holdfogyatkozását láthatjuk ma este
A január 10-én megfigyelhető telihold egybeesik egy félárnyékos holdfogyatkozással, ami az egész ország területén látható lesz, ha tiszta marad az égbolt.

Holdfogyatkozáskor a Hold a Föld árnyékába kerül, és annak függvényében számítható teljes, részleges, vagy félárnyékos holdfogyatkozásnak, hogy a Hold mennyire merül bele az árnyékba, illetve a félárnyékba.

Péntek este a Hold csak a Föld félárnyékán halad át, így a jelenség nem olyan látványos, mint egy teljes holdfogyatkozás, amikor a Hold narancsvörös színűvé változik: a félárnyék hatására a Hold felszíne csak enyhén sötétül el.

Az Amiral Vasile Urseanu Csillagvizsgáló honlapján közzétett információk szerint a holdfogyatkozás 19:08 órakor kezdődik, amikor a Hold belép a Föld félárnyékába. Ennek ellenére, a holdkorongon csak a maximum környékén észlelhetünk majd változásokat, azaz 21:10 órakor: veszít fényességéből, és a szokásos szürke helyett egy enyhén sárgás árnyalatot nyerhet. A 4 órát és 4 percet tartó jelenség 23:12-kor ér véget.

Legközelebb idén június 5-én tekinthetünk meg félárnyékos holdfogyatkozást az országban.