Az Európai Parlament üdvözölte az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadását

Az Európai Parlament üdvözölte az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadását
Határozottan üdvözölte az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadását hétfőn az Európai Parlament.

Közleményében a képviselőtestület sajnálatát fejezte ki a "dezinformációs kampány miatt, amelynek nyomán számos ország végül visszavonta támogatását az egyébként jogilag nem kötelező érvényű keretegyezménytől, amely semmiféle új kötelezettséget nem ró az államokra és teljesen tiszteletben tartja a nemzeti szuverenitás elvét".

Mint írták, e megállapodás elsőként teremt globális keretet a nemzetközi koordinációra a migráció minden dimenzióját illetően. A dokumentum a partnerség elvén, a közös felelősségen és annak megértésén alapul, hogy egyetlen ország sem képes egyedül kezelni ezeket a kihívásokat.

Az ENSZ marrákesi találkozóján részt vevő képviselők az Európai Parlament nevében kiemelték, hogy rendkívül fontos a vállalások átültetése a gyakorlatba.

A hétfői ülésen elfogadott csomag jóváhagyásának folyamatából Ausztrália, az Egyesült Államok és Izrael mellett több uniós tagállam, köztük Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia is kilépett végül.

A világszervezet 193 országa még 2016 őszén egyezett meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag megalkotásáról, melynek célja a bevándorlás biztonságossá tétele és legális csatornába terelése, az illegális migráció visszaszorítása, a jogosulatlanul érkezők kitoloncolásának felgyorsítása és az integráció erősítése.

Az ellenzők azzal érveltek, hogy a szerződés sérti a nemzeti szuverenitást, pozitív jelenségként tünteti fel a migrációt, valamint nem tesz megfelelő különbséget menedékkérők és gazdasági bevándorlók között.