Az emlékév részeként Tamási Áron 125 címmel nyílt kiállítás Budapesten

Az emlékév részeként Tamási Áron 125 címmel nyílt kiállítás Budapesten
Tamási Áron 125 címmel nyílt kiállítás hétfőn Budapesten: a 125 éve született író életművét bemutató tablósorozat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) irodaházának Andrássy úti oldalán látható.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Tamási Áron-emlékévhez kapcsolódó kerítéskiállítás megnyitóján kiemelte: az író alakja máig összekapcsolja a magyarságot, ma is az egyik legolvasottabb magyar szerző. Az emlékév programjaival nemcsak Tamási Áronra, hanem az erdélyi magyarságra és a székelységre is felhívják a figyelmet – fogalmazott, kiemelve: populáris íróról van szó, akit ennek ellenére újra és újra meg kell ismertetni a magyar társadalomban, hiszen a kultúrát folyamatosan tanulni kell.

Hozzátette: a vándorkiállítást korábban Csíksomlyón, Farkaslakán, Sátoraljaújhelyen, Csíkcsomortánban, Gyulán, Mikházán, valamint Tusnádfürdőn is láthatták az érdeklődők és az emlékévet követően is még számos helyszínen bemutatják a Kárpát-medencében és a diaszpórában.

Richly Gábor, az MMA főtitkára arról beszélt, hogy Tamási Áron élete a 20. század kortörténeti dokumentumaként is értelmezhető. Székelyföldről indulva, Amerikát megjárva, Magyarországon letelepedve mindvégig fáradhatatlanul munkálkodott azon, hogy hidat teremtsen az anyaország, a Kárpát-medence és a világ magyarsága között – fogalmazott. Mint elmondta, a kiállítás az író életpályájának néhány jelentős állomását mutatja be, számos idézet és korabeli fotográfia felhasználásával.

Felidézte, hogy az emlékévhez kapcsolódva márciusban mutatták be az MMA kiadójának gondozásában megjelent Tamási Áron-albumot, amelyet az író szülőfalujában, Farkaslakán, valamint Kolozsváron is megismerhet majd a közönség. A későbbiekben megjelentetik Ablonczy László tanulmánykötetét Tamási Áron sorsjátékai címmel, amely a Tamási-darabok színházi előadásait dolgozza fel, emellett napvilágot lát az Ábel-trilógia új kiadása – az erdélyi születésű képzőművész, Szilágyi Varga Zoltán illusztrációival –, In memoriam Tamási Áron címmel pedig portréfilmet készítenek.

A Tamási Áron életművéhez kapcsolódó, tizenhét tablóból álló kiállítás októberig tekinthető meg Budapesten.

(Borítókép forrása: Facebook/Magyar Művészeti Akadémia)