Autópályák építését előíró három törvénytervezetet fogadott el a szenátus

Autópályák építését előíró három törvénytervezetet fogadott el a szenátus
A szenátus szerdán elfogadta a Népi Mozgalom Párt (PMP) törvénytervezetét, amely előírja a Bukarest–Brassó autópálya megépítését. Ugyancsak rábólintottak a Brassó–Bákó, valamint a Suceavát Szatmárnémetivel összekötő Északi autópálya megépítésére.

A Bukarest–Brassó autópálya esetében a szenátus közlekedésügyi bizottságának elutasító jelentése ellenére valamennyi párt támogatta a kezdeményezést; 81 szenátor szavazott igennel, ketten nemmel, a plénum ugyanakkor elutasította a bizottsági jelentést.

A jogszabályjavaslat szerint „a jelen törvény hatályba lépését követő 60 napon belül, a közlekedésügyi minisztérium javaslatára, a kormány köteles az 1990/331-es számú törvény előírásai mentén létrehozni egy jogi személyiséggel bíró, nemzeti érdekű részvénytársaságot, amelynek feladata megtervezni és megépíteni a Bukarest–Brassó autópálya elnevezésű beruházási projektet”. A dokumentum szerint a részvénytárság neve A Bukarest–Brassó Autópálya Megépítéséért Országos Vállalat Rt. lenne.

A jogszabályjavaslat szerint a kivitelezésre három év lenne a törvény hatályba lépése után.

Ugyancsak tegnap a szenátus – a közlekedésügyi bizottság hasonlóan elutasító jelentése ellenére – rábólintott két másik infrastrukturális beruházásra, a Brassó–Bákó autópályára, valamint az ún. Északi autópályára; ez esetben a tervezetek 74 illetve 72 igen szavazattal mentek át. A mintegy 180 km hosszú Brassó–Bákó autópálya esetében a kivitelezési határidő 5 év, a törvény hatályba lépésétől számítva. Az Északi autópálya Suceava–Dornavátra–Beszterce–Dés–Nagybánya–Szatmárnémeti érintésével érné el a petei határátkelőt, és négy év alatt épülne meg.  

A beruházások finanszírozását az állami költségvetésből – a szállításügyi minisztérium által –, külső kölcsönökből, valamint a 2019–2024-es időszakban esedékes EU-s alapokból biztosítanák.

A szenátus az első megkeresett ház volt, a döntés a képviselőház kezében van.