Elfogadta a szenátus a különnyugdíjakról szóló törvénytervezetet

Elfogadta a szenátus a különnyugdíjakról szóló törvénytervezetet
Megszavazta ma a szenátus a különnyugdíjakról szóló törvénytervezetet a képviselőház által elfogadott formában.

A jogszabályjavaslat 91 támogató és 19 ellenszavazatot kapott, egy szenátor tartózkodott a voksoláskor.

Az alsóház hétfőn fogadta el a tervezetet, majd visszaküldte a szenátusnak, arra hivatkozva, hogy az elfogadott módosító javaslatok jelentős tartalmi eltéréseket eredményeztek a felsőházban korábban szavazásra bocsátott változathoz képest.

A törvény célja, hogy a szolgálati nyugdíjakat az adott szakterületen eltöltött szolgálati idő alapján számítsák ki, és a minimális járulékköteles szolgálati időt az állami nyugdíjrendszerben alkalmazotthoz igazítsák.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora, Radu Oprea azt mondta a tervezet parlamenti vitáján, hogy az Európai Bizottság által is elfogadott jogszabály társadalmi méltányosságot teremt, és lehetővé teszi az uniós helyreállítási mechanizmus keretében Románia számára elkülönített alapok lehívását.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) frakcióvezetője, Radu Mihail bírálta a tervezetet, kijelentve, hogy az 'semmiféle különnyugdíjat nem szüntet meg'. A szintén USR-s Irineu Darău szenátor szerint a képviselőház csak rontott a szövegen, ami minden nyugdíj megadóztatását fogja eredményezni.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője, Daniel Fenechiu azt mondta, tisztában van vele, hogy a készülő reform elégedetlenségeket is fog szülni, de ez a kulcsa a helyreállítási alapokhiz való hozzáférésnek és a méltányos, fenntartható nyugdíjrendszernek.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) frakcióvezetője, Claudiu Târziu azt hangsúlyozta, hogy a különnyugdíjak reformját 'végig kell vinni'.

AzRMDSZ frakcióvezetője, Turos Lóránd azt mondta, a törvényhozók nem voltak olyan bátrak, hogy eltöröljék a különnyugdíjakat, de az elfogadott tervezet "jelentős előrelépés a korrekt és méltányos rendszer" megvalósítása irányában.