Australian Open: sorsoltak Melbourne-ben

Fucsovics és Babos olyat tett, amire 23 éve nem volt példa

Australian Open: sorsoltak Melbourne-ben
Kisorsolták Melbourne-ben az Australian Open főtáblájának párosítását. Ennek értelmében a világelső Simona Halep – egyben a torna első számú kiemeltje – az észt Kaia Kanepi ellen mutatkozik be az év első Grand Slam tornáján, míg Fucsovics Márton spanyol, Babos Tímea pedig tunéziai ellenféllel kezd.

A világranglistán jelenleg mindössze 70. Kanepiről nincsenek túl kellemes emlékei a Sydneyben a második fordulóban szerdán kiesett Halepnek, hiszen tavaly éppen Kanepi verte őt két szettben, 6:2, 6:4-re az US Open első fordulójában. Egyébként Kanepi – akárcsak Halep, aki tavaly döntős volt Melbourne-ben – több mint 3 hónapos kihagyás után ragadt ismét ütőt a kezébe, így igen érdekes lehet majd az összecsapás. Amennyiben Halep nyer, majd a következő, 2. fordulót is sikerrel veszi, az ág szerint a pillanat második legjobb román teniszezője, Mihaela Buzărnescu (25.) lehet az ellenfele a legjobb 16 közé jutásért. Persze, ehhez Buzărnescunak is el kell jutnia a 3. fordulóig, ami a papírforma (azaz a jelenlegi WTA-rangsor) szerint összejöhet, gyakorlatilag viszont korántsem lesz olyan könnyű, hiszen az első fordulóban az amerikai Venus Williams (37.) lesz az ellenfele.

Irina-Camelia Begu (76.) a szerb Andrea Petkovic (61.) ellenében fog bemutatkozni, Sorana Cârstea (84.) pedig a svéd Rebecca Petersonnal (62.) kezd. Monica Niculescu (88.) első fordulóbeli ellenfele az amerikai Amanda Anisimova (87.) lesz, míg Ana Bogdan (81.) egyelőre nem ismeri riválisa kilétét, ugyanis a selejtezőkből feljutó teniszezőt szánt neki a sorsolás.

A férfiak mezőnyében egyedül Marius Copil képviseli a román színeket, a világranglista 61. helyezettje azzal a spanyol Marcel Granollers-szel mérkőzik az első fordulóban, aki jelenleg csak 110., de volt már a top 20-ban is. A férfiaknál maradva, magyar indulója is csak egyetlen lesz a tornának, Fucsovics Márton (35.) személyében, aki a spanyol Albert Ramos (65.) ellen kezdheti el menetelését – ehhez jó előjel, hogy tavaly a 26 éves magyar Genfben – ahol később élete első ATP-tornagyőzelmét ünnepelhette – könnyedén verte 30 éves riválisát, igaz, előző két összecsapásukat a balkezes Ramos nyerte, még 2014-ben, illetve 2015-ben. Fucsovicsnak egyébként bőven van megvédenivaló ranglistapontja az Australian Openen, ugyanis tavaly a nyolcaddöntőig jutott (ahol a későbbi bajnok Roger Federer állította meg). Érdekesség: párosban a nyíregyháziak büszkesége éppen Marius Copil oldalán indul, akit újévkor legyőzött Dohában.
Végül, de nem utolsó sorban a WTA-rangsorban 65. Babos Tímea első ellenfele az ausztrál nyílt teniszbajnokságon az 58. helyezett, 24 éves Onsz Dzsabúr lesz, akivel 2/2-re áll a különmérlegük. A 25 éves Babos párosban ezúttal is a francia Kristina Mladenoviccsal indul, akivel egy éve fantasztikus menetelés végén megnyerte az ausztrál nyílt bajnokságot.

Ugyanakkor az is biztos, hogy az idei Australian Open különleges lesz magyar szempontból, mivel Fucsovics és Babos a vegyes párosra is nevezett. Erre 23 éve nem volt példa: az előző magyar vegyes párost Grand Slam-tornán Köves Gábor és Temesvári Andrea alkotta az 1996-os wimbledoni bajnokságon.

Babos ugyanakkor az egyetlen magyar résztvevő lesz női egyesben, mivel Stollár Fanny a selejtező második fordulójában búcsúzott a küzdelmektől: a világranglistán 124., 20 éves magyar játékos két szettben, 6:4, 6:0-ra kapott ki a montenegrói Danka Kovinictól (174.).

Borítókép: babostimea.hu