Átadták a Sundance filmfesztivál díjait

Átadták a Sundance filmfesztivál díjait
Desiree Akhavan The Miseducation Of Cameron Post című alkotása, Chloë Grace Moretz főszereplésével nyerte el a hétvégén az amerikai Sundance Filmfesztivál fődíját az amerikai játékfilm kategóriában.

A produkció központi alakja Cameron Post (akit Chloë Grace Moretz alakít), a fiatal lányt konzervatív nagynénje és nagybátyja egy „meleggyógyító központba” iratja be egy úgynevezett terápiára.  

A kategória közönségdíjasa Andrew Heckler rendező Burden című filmje lett.

A legjobb amerikai dokumentumfilmnek járó fődíjat Derek Doneen Kailash című rendezése kapta, a kategória közönségdíját pedig a Rudy Valdez rendezte  The Sentence című produkció tudhatja magáénak.

A nemzetközi játékfilm mezőnyben a törökországi Butterflies című film lett a nyertes, Tolga Karaçelik rendezésében, míg a szekció közönségdíját Gustav Möller rendező The Guilty című dán filmje vihette haza. A kategória versenyszekciójába kapott meghívást Tuza-Ritter Bernadett magyarországi rendező A Woman Captured című filmje is.

A nemzetközi dokumentumfilm szekció díját a szíriai Talal Derki Of Fathers and Sons című produkciója kapta, a kategória közönségdíjasa az Alexandra Shiva rendezte This Is Home című film lett.

A Robert Redford által 1981-ben alapított Sundance az Egyesült Államok legnagyobb független filmfesztiválja, de nemzetközi szinten is a világ legjelentősebb független filmfesztiváljaként tartják számon. Minden évben a Utah állambeli Salt Lake Cityben (Park City) tartják meg. A fesztivál hivatalos programjában amerikai és nemzetközi játék- és dolumentumfilmek kerülnek nevezésre, de a versenyen kívüli szekciókban is alkalom nyílik a bemutatkozásra.

Idén január 18–28. között zajlott a fesztivál, a díjakat szombaton adták át, a rendezvény vasárnap zárult.

(Borítókép: Forrest Goodluck, Sasha Lane és Chloë Grace Moretz The Miseducation of Cameron Post című filmben. Fotó forrása: www.imdb.com)