Átadták a 21. Filmtettfeszt elismeréseit: a fődíjat az Isteni kéz vitte el

Átadták a 21. Filmtettfeszt elismeréseit: a fődíjat az Isteni kéz vitte el
Szokatlan és bizonytalan időkben átértékelődik a „rendes” fogalma, a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle viszont – a tavalyival ellentétben – idén valóban rendes, hagyományos díjátadóval ünnepelhette a 21. kiadást: a szervezők ugyanis október 9-én, szombat este a Győzelem moziban adták át a Fám Erika Díjat, a Sárga Csikó Díjat, valamint a Filmgalopp versenyszekció elismeréseit.

A 21. Filmtettfeszt Erdély Magyar Filmszemle negyedik napján, szombaton, az elismerésé volt a főszerep, a fesztivál jól megszokott helyszínén, a Győzelem moziban pedig elsőként a kritikusi díjat adták át a szervezők. A három éve alapított kitüntetést – amely idéntől az áprilisban elhunyt sepsiszentgyörgyi filmesztéta, tanár, a Filmtett egykori munkatársa emlékére a Fám Erika nevet viseli – Jakab-Benke Nándor, a Filmtett főszerkesztője „adta át” Pernecker Dávid pécsi filmesztétának. „A filmipar és az egész filmes világ sem lenne teljes a filmes újságírók, kritikusok, esztéták nélkül, ők is nagyon fontos részei ennek a prérinek” – fogalmazott Jakab-Benke Nándor, hozzátéve, hogy az immár tizenegy éve Filmtett-szerző Pernecker Dávid mindkét, filmkritikusok számára elengedhetetlen tulajdonsággal rendelkezik: felismerhető stílusa mellett ugyanis a jóízlése is megvan ehhez a tevékenységhez. Az újságírói kiválósági díj jutalmazottja személyesen nem lehetett jelen az ünnepségen, így videóüzenetben köszönte meg az elismerést a Filmtett csapatának.

Pernecker Dávid videóüzenetben mondta el köszönőbeszédét

Az első erdélyi magyar játékfilmről elnevezett Sárga Csikó életműdíjat 2012-ben adták át először, idén pedig a kitüntetéssel Kántor László filmproducer tevékenységét, munkásságát ismerték el a fesztivál szervezői. „Kántor László életútjában az a különös (…), hogy afféle hídember szerepét is vállalta Erdély, Románia, a Balkán és az úgynevezett fejlett Nyugat között. (…) Ez a producer pedig időnként keményen megküzdött azért – és felteszem, ma is megvívja harcait, ha kell –, hogy mozgóképes hídember feladatának eleget tehessen” – fogalmazott „emlékezős, vallomásos” méltatásában Szántai János író, újságíró. A bukaresti Liszt Intézet által felajánlott trófeából és a Nemzeti Filmintézet (NFI) egy millió forintos támogatásából álló elismerést az ünnepségen Kósa András, a Liszt Intézet igazgatója adta át Kántor Lászlónak, aki elmondta: nagy megtiszteltetés számára kolozsváriként Kolozsváron megkapni ezt a díjat, eddigi filmes kitüntetései közül pedig talán ez a legbecsesebb.

Az életműdíjat Kántor Lászlónak Kósa András adta át

A versenyszekció díjait a Filmgalopp kurátora, Jakab-Benke Nándor ismertette. Az idén rajthoz álló hét dokumentumfilm közül a megmérettetés közönségdíjasa Simó Boglárka Árva csillagok című alkotása lett, amelyben az egykori székelykeresztúri gyermekotthon története bontakozik ki egy hajdani lakójának személyes portréja által. A Filmgalopp zsűrije – Nagy Viktor Oszkár, Kollarik Tamás és Ferenczi Szilárd – a verseny különdíját Medve Ferencnek ítélte oda Being a Bee című rövid természetfilmjéért. A környezetvédő üzenetet megfogalmazó ismeretterjesztő film a méhek egy napját mutatja be, valamint azt, hogyan küzdenek meg a természeti erőkkel és az emberi tevékenységekkel.

A közönségnek Simó Boglárka alkotása tetszett a legjobban

A Filmgalopp fődíjával kapcsolatban a zsűri képviselője, Kollarik Tamás producer, az NFI Televíziós Döntőbizottságának tagja elmondta: vita nélküli, egyhangú döntés született arról, hogy az elismerést – és a velejáró, az NFI által felajánlott egy millió forintot – idén László Barna Isteni kéz című alkotása kapja. A rendező a díj átvételét követően elmondta: egy film életében az első év a legfontosabb és bár a járványhelyzet miatt az Isteni kéz népszerűsítése, „útnak indítása” is számos akadályba ütközött, a közönség és a szakma részéről érkező elismerések és visszajelzések láttán megérte a befektetett munkát és időt ez a „szenvedélyből csinált” alkotás. A díjnyertes portréfilm Csángálóról, a világhírű brácsásról szól, akit kenyérkereső keze egyik napról a másikra cserbenhagyja, ugyanis remegni kezd, az a zenész pedig, aki kiejti kezéből a vonót, nem lehet többé a híres Szászcsávási Banda tagja. A mester egyetlen reménye, hogy Bálint, a hozzá hasonló tehetségű unokája tovább viszi a világon is egyedülálló zenei hagyatékot. Amikor már szinte minden veszni látszik, már csak a csoda, az „isteni kéz” segíthet – olvasható a film leírásában.

A háromtagú zsűri, valamint a Filmgalopp fődíjasa, László Barna

A 21. Filmtettfeszt díjátadóját követően a közönség a Győzelem moziban Enyedi Ildikó legújabb rendezését, Füst Milán több mint húsz nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra is jelölt A feleségem története című regényének adaptációját tekinthette meg.

(Borítókép: a Filmgalopp idei fődjját László Barna vehette át Isteni kéz című dokumentumfilmjéért. Fotók forrása: Facebook/Filmtett)