Angol házidöntő a Bajnokok Ligájában

Angol házidöntő a Bajnokok Ligájában
A Manchester City után a Chelsea jutott a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjébe, mivel az elődöntő szerdai visszavágóján 2–0-ra legyőzte a vendég spanyol Real Madridot.

A Lőw Zsolt személyében magyar másodedzőt foglalkoztató londoniak találatait a német Timo Werner és Mason Tony Mount szerezte. Az első mérkőzés 1–1-es döntetlennel zárult.

A két csapatnak ez volt az ötödik egymás elleni európai kupameccse – az első a Chelsea pályaválasztása mellett –, a harmadszor nyertes angolok továbbra is veretlenek spanyol riválisukkal szemben.

A Chelsea 2008 és 2012 után harmadik BL-fináléjára készülhet – utóbbit megnyerte –, angol házidöntőt pedig 2008 és 2019 után harmadszor rendeznek a sorozatban.

Kedden a Manchester City kettős győzelemmel búcsúztatta a tavaly döntős francia Paris Saint-Germaint. A finálét május 29-én rendezik a törökországi Isztambulban.

A madridi mérkőzés első perceivel szemben ezúttal nem esett ellenfelének a házigazda Chelsea, így az első negyedóra jobbára eseménytelen mezőnyjátékkal telt. A 18. percben a házigazdáktól Timo Werner lesről talált a belga Thibaut Courtois hálójába, nem sokkal később a túloldalon pedig a francia Karim Benzema lövésénél kellett a francia–szenegáli Édouard Mendynek nagyot védenie.

A 28. percben már Courtois is tehetetlen volt: egy szép hazai támadás végén a német Kai Havertz emelése a keresztlécet találta el, Werner azonban a kipattanót az üres kapuba fejelte (1–0). A 35. percben Benzema fejesénél kellett ismét hatalmasat hárítania Mendynek, az első játékrészben több helyzet már nem volt.

A fordulás után szinte azonnal, a 47. percben Havertz kísérlete – ezúttal fejese – ismét a felső kapufán csattant, majd Mount és újra Havertz került helyzetbe. Veszélyesebben futballozott, de sok helyzetet kihagyott a házigazda, a Real Madrid szinte egyáltalán nem tudott eljutni a Chelsea kapujáig.

Az angol csapat a 85. percben döntötte el a mérkőzést és a továbbjutást: az amerikai Christian Mate Pulisic beadását Mason Mount négy méterről lőtte a Real kapujába.

A Chelsea-t január óta irányító német Thomas Tuchel megszakítás nélkül másodszor jutott a sorozat fináléjába, egy évvel ezelőtt a Bayern Münchennel szemben elvesztett döntőben ugyanis még a PSG vezetőedzője volt.

Eredmények, Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó: • Chelsea (angol)–Real Madrid (spanyol) 2–0 (gól: Timo Werner – 28. és Mason Tony Mount – 85. perc) – továbbjutott a Chelsea 3–1-es összesítéssel. Kedden játszották: • Manchester City (angol)–Paris Saint-Germain (francia) 2–0 (Rijad Mahrez 2 – 11. és 63. perc; kiállítva: Ángel di María – 69. perc, PSG) – tj. a Man. City kettős győzelemmel, 4–1-es összesítéssel.