Ami megengedett, és ami továbbra sem lehetséges június 1-től

Ami megengedett, és ami továbbra  sem lehetséges június 1-től
Elfogadta az Orban-kormány csütörtök este a veszélyhelyzetre vonatkozó kormányhatározat módosítását, amelynek értelmében június 1-jétől kezdődően több területen lazítják a korlátozásokat. Klaus Iohannis államfő a kormány tagjaival tartott csütörtöki munkaülését követő nyilatkozatában egyebek mellett elmondta: Románia június 1-től megnyitja határait a nemzetközi közúti és vasúti forgalom előtt, engedélyezi a kerthelyiségek működését, valamint a szabadtéri előadások megtartását. Kiemelte: a lazítás pontos járványügyi feltételeit a kormányhatározat tartalmazza.

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság határozata értelmében – amelyre a módosított kormányhatározat épül – június 1-től megengedett az élelmiszerek, alkoholos és alkoholmentes italok elkészítése, forgalmazása és fogyasztása a kertvendéglőkben, szabadtéri teraszokon olyan körülmények között, hogy az asztaloknak a vendégeknek legalább két méterre kell lenniük egymástól és egy asztalnál legfeljebb négyen foglalhatnak helyet.

Június 1-től nézők nélkül megrendezhetők a szabadtéri sportrendezvények. Ugyancsak ettől a dátumtól engedélyezik a hivatásos sportolók felkészülését szabadtéri vagy fedett uszodákban – úszóversenyeket is lehet tartani, szintén nézők nélkül. A hivatásos sportolók megkezdhetik fizikai felkészülésüket edzőtermekben is, azzal a feltétellel, hogy egymást között legalább hét méter távolságot tartsanak.

A jövő hónap első napjától lehet majd olyan szabadtéri rendezvényeket szervezni, amelyeken a résztvevők száma nem haladja meg az ötszáz főt. Ebben az esetben a székeknek legalább két méterre kell lenniük egymástól, a résztvevőknek folyamatosan maszkot kell viselniük. Minden esetben be kell tartani a művelődési miniszter és az egészségügyi miniszter vonatkozó közös rendeletét.

Június 1-től a településeken kívül is feloldják a kijárási korlátozást, tehát nem kell már előre megírt nyilatkozatban megindokolni a település elhagyását. Továbbá indulhat a strandszezon is, azzal a feltétellel, hogy a napozóágyakat egymástól legalább két méterre kell elhelyezni, amennyiben ezt nem egyazon család tagjai használják. Ebben az esetben be kell tartani a gazdasági, a környezetvédelmi és az egészségügyi miniszter vonatkozó közös rendeletét.

Június elsejétől megengedettek a drive-in típusú rendezvények, ezekre szintén több miniszter közös rendelete lesz érvényes. Zárttéri rendezvényt legtöbb nyolc fővel és a társadalmi távolságtartás szabályának szigorú betartásával lehet szervezni.

Ugyanakkor június 1-e után is kötelező marad a zárt közterekben, tömegszállítási eszközökön, kereskedelmi egységekben az arcmaszkok viselése.

Az érettségit és a nyolcadikosok vizsgáját a korábban meghirdetett időpontokban, szigorú egészségügyi óvintézkedések mellett rendezik meg. Azoknak a végzősöknek, akik egészségi állapotuk vagy a karanténintézkedések miatt ezeken nem vehetnek részt, később újabb vizsgaidőszakot szerveznek – magyarázta csütörtökön Klaus Iohannis.

Továbbra sem indulnak repülőjáratok Ausztriába, Belgiumba, Svájcba, Franciaországba, Németországba, Iránba, Olaszországba, Nagy-Britannia és Észak-Írországba, Hollandiába, Spanyolországba, az Egyesült Államokba és Törökországba, illetve nem is érkezhetnek ezekből az országokból járatok.

Június 1-e után sem nyithatnak ki azok a bevásárlóközpontok, amelyekben több cég működik: közintézmények és kereskedelmi egységek továbbra is kötelesek lázmérés által szűrést végezni a belépőkön, és biztosítani a kézfertőtlenítő szereket. Nem nyithatnak még ki a szerencsejáték-termek, fitness-központok, zárt uszodák, fürdők. A végzős tanulókon előkészítő óráit leszámítva, a tanév végéig zárva maradnak a tanintézmények.

A román hatóságok június 1-től lehetővé teszik a nemzetközi személyszállítást közutakon és vasúton egyaránt, de egyelőre minden külföldről érkezőt 14 napos lakhelyi elkülönítésbe vagy hatósági karanténba küldenek – erősítette meg pénteken az országos közegészségügyi intézet (INSP) szóvivője.

Veronica Zoicaş nyilatkozata értelmében a román határátkelőkön jelenleg is azt a május 15-én bevezetett eljárást alkalmazzák, miszerint minden belépőt a koronavírus-járvány elleni védekezés szempontjából „sárga zónából” érkezőnek tekintetnek és – az illető által megadott címen lakó családtagokkal együtt – 14 napos lakhelyi elkülönítésbe küldenek. Romániába továbbra sem léphetnek be külföldi állampolgárok az ingázók, átutazók, törvényhozók, diplomaták és rezidensek kivételével.

Az otthoni elkülönítés kötelezettsége nem érvényes: a több mint 2,4 tonnás áruszállító teherautó-sofőrökre, az Európai Parlament tagjaira, a romániai törvényhozókra és a védelmi minisztérium személyzetére, a rendfenntartó és nemzetbiztonsági egységek tagjaira, a repülőgépek pilótáira és a hajók személyzetére.

Tekintve, hogy a veszélyhelyzetet szabályozó kormányhatározat módosítása értelmében június 1-jétől újraindul a nemzetközi autós és vasúti közlekedés, felvetődött a kérdés: a Magyarországra beutazás esetében változott-e a karanténkötelezettségre vonatkozó előírás. A Kolozsvári Magyar Főkonzulátus lapunk érdeklődésére közölte: egyelőre nincs értesülésük arról, hogy változott volna a szabályozás, mely szerint a Magyarországra érkező magyar állampolgárok, akiknél az egészségügyi vizsgálat során COVID-19 fertőzés gyanúja nem merül fel, kötelesek 14 napra lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön otthoni járványügyi megfigyelésnek alávetni magukat. Mindamellett a korábbi tapasztalatok alapján, ezek a rendelkezések dinamikusan változhatnak – hívták fel a figyelmünket.Kép: Illusztráció