Alkotmánymódosítás: „A szaporodás úgy történik, ahogy mind tudjuk”

Alkotmánymódosítás: „A szaporodás úgy történik, ahogy mind tudjuk”
Jóváhagyta jelentésében a szenátus jogi bizottsága azt a polgári kezdeményezést, amely arra irányul, hogy az alkotmányban nő és férfi szövetségeként legyen meghatározva a hagyományos családmodell. A szenátorok közül többen is érdekes nyilatkozatokat tettek a témában.

A jelentést egyhangúlag fogadták el.

Ovidiu Donțu ülésvezető a vita során kijelentette, az Európai Unió Tanácsának több döntése sem akadályozza egy ilyen, országos szintű alkotmánymódosítási javaslat elfogadását. „A ma előttünk álló probléma gyakorlatilag az, hogy alkotmányos rangra emelünk-e egy, a romániai törvénykezésben jelenleg is létező jogi normát” – mutatott rá Ovidiu Donțu, hozzátéve, a családnak a nő és férfi szövetségeként való meghatározása benne van a Polgári Törvénykönyvben.

Sebastian Grapă szenátor azt mondta, a román állam világi, ennek az alkotmánymódosításnak pedig nem vallási doktrína a forrása.

„Ennek a köztársaságnak az állampolgára szól most önökhöz, három kislány édesapja. Van egy normalitás, amelytől nem szabad eltávolodnunk. A legnagyobb alkotás, amelyet Isten az embernek adott, a sokasodás és a szaporodás. Ez a szaporodás olyan módon történik, ahogyan azt mindannyian ismerjük. Nem is akarok belegondolni, mit jelentene, ha egy bírói hatóság eldöntené, hogy egy pár, nevezzék, ahogyan akarják, örökbe fogadhat” – mondta Grapă, majd később pontosította, hogy nő-nő vagy férfi-férfi párokról beszélt.

Hasonló álláspontot képviselt Mariana Câmpeanu, a Nemzeti Liberális Párt szenátora is, aki szerint három és félmillió ember véleményét, akik aláírták a kezdeményezést, nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Az ügyben kedden Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke is állást foglalt, mondván, nem lenne jó az alkotmánymódosításra irányuló népszavazást épp a parlamenti választásokkal egy napon szervezi, ő ugyanakkor „erősen hiszi, hogy a természetes kapcsolat nő és férfi között van”.

„Erősen hiszem, hogy a természetes kapcsolat nő és férfi között van, és úgy vélem, hogy a házasság kérdésében teljes mértékben egybevág a keresztény hagyomány és a természetes jog. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy senki nem lesz és nem is szabad kirekesztve, diszkriminálva legyen, senkit nem szabad megfosztani a jogaitól és szabadságától” – tette hozzá a liberális házelnök.