Aláírták a koalíciós megállapodást a jobbközép pártok

Aláírták a koalíciós megállapodást a jobbközép pártok
A PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ vezetői hétfő este aláírták a kormánykoalíciós megállapodást, így pontot tettek a mintegy tíz napja tartó intenzív tárgyalások lényeges fejezetei végére. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke tegnap megerősítette, hogy a szövetségnek négy tagja lesz a kormányban, így három miniszteri és egy miniszterelnök-helyettesi posztot töltenek be. Meglepetések nincsenek a neveket illetően, Kelemen lesz a kormányfő-helyettes, Cseke Attila a fejlesztési, Tánczos Barna a környezetvédelmi és Novák Károly Eduárd a sportminiszter-jelölt. Kelemen szerint a kormányprogram - amelynek véglegesítéséről tegnap este még folyamatban voltak a tárgyalások - tartalmazza egyebek mellett egy kisebbségi törvénytervezet elfogadását, illetve az anyanyelvhasználati küszöb csökkentését. Az RMDSZ egyik legfőbb döntéshozó testülete, a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) tegnap megszavazta, hogy a szövetség vállaljon kormányzati szerepet a következő négy évben. Lapzártakor még tartott a parlament alakuló ülése, amelyet a PSD megpróbált bojkottálni, hiszen elégedetlen volt a parlamenti funkciók elosztásával.

Az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) tegnapi online ülésén elfogadta, hogy az RMDSZ kormányzati szerepet vállaljon a következő négy évben, jelentette be tegnap késődélután egy sajtótájékoztatón Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. A politikus elmondta: ismertette a testületnek, milyen feltételek mellett vállalják a kormányzást, az SZKT pedig felhatalmazta a szövetség vezetését, hogy aláírja a koalíciós megállapodást, amely tegnap este 7 órakor meg is történt.

Kelemen Hunor ismertette a kormányprogram pár kitételét, de elmondta azt is, hogy a sajtótájékoztató idején még folyamatban voltak a tárgyalások a kormány épületében a programról, így csak annak egy pár elemét emelte ki. Közölte, hogy a kisebbségvédelem egy külön fejezetet kap a kormányprogramban, amely szavatolni hivatott a nemzeti identitás megőrzését intézményi garanciákkal. Közölte, hogy a fejezet tartalmazza a kisebbségi törvény elfogadását, amit már évek óta előír az alkotmány, de –mint ismert – 2005 óta úgy elakadt ennek a jogszabálynak a vitája, hogy azóta sem került napirendre a parlamentben.

Újságírói kérdésre válaszolva Kelemen Hunor elmondta, egyelőre nem tudja megmondani, hogy új vagy régi törvényt terjesztenek be, de a régi mindenképpen „jó kiindulási alapnak számít”. A kisebbségi fejezet az anyanyelvhasználatra vonatkozóan is tartalmaz előírásokat, a koalíció vállalja: a 20 százalékos anyanyelvhasználati küszöböt csökkenteni fogja, de Kelemen szerint a kormányprogram nem tartalmaz pontos számot, hogy mennyire fogják csökkenteni. A kisebbségi fejezet az anyanyelvű oktatás intézményi garanciájára vonatkozóan is tartalmaz előírásokat, de nem részletezte, hogy pontosan melyek ezek. Kiemelte: megfogalmaztak gazdasági, munkaügyi, infrastrukturális és egyéb fejlesztésekkel kapcsolatos javaslatokat is úgy, hogy vegyék figyelembe a magyarok által lakott települések igényeit is.

A szövetségi elnök megerősítette a már korábban ismertetett kormányzati struktúrát, így 18 minisztere lesz a kabinetnek, ebből az RMDSZ három tárcavezetőt ad, plusz lesz egy negyedik miniszterelnök-helyettesi poszt, amelyet Kelemen Hunor fog betölteni. Az RMDSZ elnöke megerősítette, hogy Cseke Attila Bihar megyei szenátort javasolják a fejlesztési tárca élére, Tánczos Barna lesz a környezetvédelmi, víz- és erdőgazdálkodási miniszterjelölt, illetve Novák Károly Eduárd paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározót nevesítik ifjúsági és sportminiszternek.

Úgy értékelte, a fejlesztési tárca nagy felelősséget jelent, hiszen lehetősége lesz az RMDSZ-nek befolyásolnia, hogy milyen irányba haladjon a területfejlesztés és próbálják meg felszámolni a régiók közötti fejlettségi különbségeket. Úgy vélte, hogy a jelenlegi kontextusban, amikor egyre inkább felértékelődik a fenntarthatósági fejlődés és a környezettudatos életmód, nagy felelősséget jelent a környezetvédelmi tárcának a vezetése is. Hozzátette, hogy az ifjúsági és sportminisztérium látszólag kevésbé fontos tárcának tűnik, de ezen a területen is sok a tennivaló. Közölte még, hogy az RMDSZ-nek 12 államtitkára és egy helyettes államtitkára lesz. Rámutatott, hogy a személyi kérdésekről a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) dönt, amely tegnap este 8-kor ült össze egy online tanácskozás keretében.

Kelemen szerint az új kormánykoalíció nem rendelkezik túl nagy többséggel, de ez elegendő egy stabil kormányzáshoz. Úgy vélte, hogy a két kisebbik kormánypárt elnökei is ott ülnek a kormányban, zökkenőmentes működést biztosít a kormányzáshoz. Kelemen reményét fejezte ki, sikerül tartani azt a tervet, miszerint a parlament már szerdán, 23-án megszavazza az új kormányt, így aznap este a kabinet le is tehetné az esküt, ami azt jelentené, hogy már karácsony előtt hivatalába léphetne az új kabinet.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy a koalícióban nem tudtak megállapodni a választási rendszer reformjáról, főleg a polgármester-választást illetően, hiszen mint ismert, az USR-PLUS ragaszkodik a kétfordulós választáshoz, amit az RMDSZ nem tart elfogadhatónak, ezért a kormányprogramba erről nem került be semmi.

„Ez azt jelenti, ebben a kérdésben nincs koalíciós kötelezettség, és ugyan nem tartjuk kizártnak, hogy egyéni kezdeményezések nem lesznek ezzel kapcsolatban, de a kormány nem fog ezeknek kedvező véleményezést adni”, mondta Kelemen.

Kérdésre elmondta: a koalíciós tárgyalásokon nemcsak a csíksomlyói búcsúnak az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára történő felterjesztéséről volt szó, hanem Torockóról, illetve a székelykapukról is. Úzvölgyéről kijelentette, bízik abban, hogy a román és a magyar védelmi minisztérium meg tud állapodni erről, mihelyt ismét folytatódhatnak a kétoldalú tárgyalások.

„Bízom benne, hogy katonaemberek meg tudnak egyezni ebben a kérdésben, ezekhez a tárgyalásokhoz biztosítani fogjuk a politikai hátszelet”- mondta Kelemen Hunor.