Aláírásgyűjtés a besztercei egykori Omnia moziépület lebontása ellen

Aláírásgyűjtés a besztercei egykori Omnia moziépület lebontása ellen
Több mint negyvenen – képzőművészek, restaurátorok, zenészek, film- és színházrendezők, intézményvezetők, kutatók, építészek, egyetemi tanárok külföldről és belföldről, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemről is – írták alá azt a nyílt levelet, amelyben tiltakoznak a Beszterce központjában levő szecessziós műemléképület tervezett lebontása ellen.

A bistriteanul.ro internetes portálon múlt héten közzétett nyílt levélben az aláírók úgy fogalmaznak: “tragédia lenne, ha Besztercének meg kellene élnie ennek az épületnek a lebontását”.

A besztercei egykori Omnia “mozgókép filmszínház” (mozi) épülete (amely később az Augusztus 23 mozi nevet viselte) a történelmi városközpontban található, leromlott állapotban, azt követően, hogy a román filmvállalat, amelynek jelenleg a tulajdonában van az épület (még több más moziépülettel együtt), nem használta és fel sem újíttatta. A város liberális párti polgármestere, Ioan Turc most nagyszabású, térátrendezési terveket fontolgat: csökkentenék a személygépkocsi forgalmat, “zöld sávot” hoznának létre a biciklis közlekedéshez, a környéken a gyalogos közlekedést helyeznék előtérbe – “de nem a kereskedelmi tevékenységek rovására”, nyilatkozta a polgármester a helyi televízióban, kiemelve, hogy ezért parkolóhelyekre van szükség, és ezért kell több, leromlott épületet lebontaniuk. Szerinte a városnak költséghatékonyabb egy új, sok férőhelyes rendezvényteremmel rendelkező épületet felépítenie, mint az elhagyottan álló, leromlott állapotú ingatlanokat felújítani. A polgármester reméli, hogy sikeresen tárgyalhat majd az épület átvételének ügyében Bukarestben a művelődési minisztériumnál, megszerezve a műemlékvédelmi bizottság engedélyét is. A moziépületek sorsa egyébként már évtizedek óta a helyi tanácsot is foglalkoztatta. Az egykori Omnia mozi a város nagyon kevés szecessziós épületének egyike, 1990-ben rövid ideig játékterem működött benne, majd magára hagyottan állt – írja a timponline.ro portál. 2008-ban a városi tanács határozatot fogadott el, amelyben hajlandónak mutatkozott átvenni az épületet és a nemzetiségek kulturális központjává alakította volna.

A polgármester jelenlegi terve ellen fogalmazták meg az említett nyílt levelet, amelyben példaként említik Nagyváradot, Kolozsvárt, Nagyszebent is, ahol számos hasonló régi épületet felújíttattak – akár európai pénzalapokból -, megőrizve a városközpontok történelmi jellegét, kiemelve a műemléképületek szépségét. “Nem a kaotikusan épült villák, a járdák hiánya, a polisztirén hablemezes szigetelésű épületek, standard irodaházak, amelyeket láthatunk bárhol a világon, teszik Nagyváradot, Kolozsvárt vagy Nagyszebent egyedivé, tetszetőssé, hanem a figyelmesen restaurált és védett régi műemlékek… “ – fogalmaznak az alírók, megemlítve, hogy Beszterce történelmi központjában főleg középkori, reneszánsz, neoklasszicista épületek találhatók, szecessziós, mint amilyen az Omnia moziépülete is, ellenben nagyon kevés. Az épületet 30 éve elfelejtették, hagyták tönkremenni, igazi szépségében és pompájában már csak 1913-as képeslapokról köszön vissza… Az aláírók úgy vélik, minden restaurálható, az Omnia épülete is, amely a város egyik jelképévé válhatna. Attól tartanak, a lebontással az ingatlanüzéreknek kedveznek, a “bontsd le és építs egy tömbházat” módszer válik majd általánossá, és a város építészetét a beton fogja jellemezni. Fontosnak tartják a “zöld sáv” kezdeményezést, a forgalom csökkentését, de úgy vélik, lehet olyan megoldást is találni, hogy ne kelljen lebontani a történelmi értékű emlékeket, és helye maradjon ezeknek a műemléképületeknek is. Ráadásul parkolás szempontjából “csepp a tengerben” lenne a hely, amit az épületek lerombolásával nyernének.         

A tiltakozáshoz azóta külföldről is bekapcsolódtak, többek között Besztercéről elszármazott építészek is. A bistriteanul.ro oldalon pedig a héten aláírásgyűjtést indítottak az Omnia épületének megmentésére.Borítókép: képeslap 1913-ból